Zelene digitalne putovnice za lakša putovanja: Evo kako nabaviti svoj primjerak

Twitter

Hrvatska će od početka lipnja koristiti ‘COVID putovnice’ koje će znatno olakšati putovanje turistima odluče li se posjetiti zemlju. Hrvati će svoju potvrdu moći preuzeti putem sustava e-Građani ili u uredu HZZO-a.

Digitalne zelene putovnice, koje mnogi zovu i ‘COVID putovnicama’, u Hrvatskoj bi se trebale koristiti od početka lipnja. Omogućit će lakše putovanje osobama koje su preboljele koronavirus, cijepljenima i svima s negativnim testom. Za našu zemlju posebno su važne zbog turističke sezone.

Prazne zračne luke od ovog ljeta bi trebale biti stvar prošlosti. uz digitalnu zelenu potvrdu putovat će osobe koje su preboljele COVID unazad šest mjeseci, koje imaju negativan test ili su pak cijepljenje s dvije doze. Za sve to omogućit će im QR kod.

“Ne bismo se morali testirati, i to bi sigurno olakšalo naše živote”, komentirala je Lara iz Rusije.



Digitalnu potvrdu hrvatski će građani moći pronaći u svom pretincu u sustavu e-Građani, nešto slično kao i kod propusnica. No, svi oni koji ipak više vjeruju papiru, svoju će potvrdu moći isprintati ili pak preuzeti u jednom od 150 ureda HZZO-a.

Na granice uskoro stiže i 150 čitača QR kodova, a po potrebi će ih se nabavljati još.

”Definitivno mi se zalažemo već od početka mogućnosti za taj projekt jer to olakšava i ubrzava protok ljudi, a to je ono što mi ove godine moramo imati. Da ljudi koji su cijepljeni ili preboljeli da mogu brzo i nesmetano prelaziti granice”, rekao je Boris Žgomba iz Udruženja putničkih agencija pri HGK.

Svaka zemlja članica odlučit će hoće li potvrdu dobivati i osobe cijepljene kineskim i ruskim cjepivom. Hrvatska je ususret turističkoj sezoni odlučila da hoće, a pravila su jednaka kao i za sva ostala cjepiva – u Hrvatsku mogu ući osobe dva tjedna nakon primitka druge doze cjepiva, piše Dnevnik.hr

Komentari