Zdravko Marić poručuje: “Bitno je da smo se počeli micati s dna”

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

U emisiji Hrvatskoga radija “A sada Vlada” gostovao je ministar financija i potpredsjednik vlade Zdravko Marić. U moru poskupljenja, stižu i neke dobre ekonomske vijesti. Europska komisija u ponedjeljak je objavila da Hrvatska, uz Irsku, više ne spada među zemlje koje imaju makroekonomske neravnoteže, prenosi Index.

“To je doista jako dobra vijest. Hrvatska je 2013. formalno postala članica EU, a mi smo odmah ušli u proceduru prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, a i u proceduru prekomjernog manjka, dakle, fiskalnih neravnoteža. Godine 2016., kada je počeo naš mandat, razložili smo vrlo jasan plan što činiti”, govori ministar financija Zdravko Marić dodajući da je veliki fokus stavljen na fiskalni dio.

“Bitno je da smo se počeli micati s dna”
“Fiskalni dio je zaslužan zašto smo izašli iz procedure prekomjernog manjka pa nam je popravljen kreditni rejting. Da smo ušli u temu razgovora oko eura a da nismo konsolidirali financije, ne bi bilo šanse uopće razgovarati o euru”, dodaje Marić.

Dodaje da su po ovim kriterijima i indikatorima i neke gospodarski snažnije zemlje ostale iza Hrvatske. “Bitno je da smo se odmaknuli, da smo se počeli pomicati s dna. Naš cilj jest približiti se i konvergirati prema prosjeku EU. Ništa se to ipak ne može dogoditi odmah.”



Ministar ističe da su ocjene Europske komisije dale jasan signal investitorima, međunarodnim i domaćim. “Irska i Hrvatska su u proteklih nekoliko godina napravile određene iskorake. U smislu makroekonomske stabilnosti, ove dvije zemlje su bolje”, kaže Marić.

 

Komentari