Zdravko Marić o kreditnom rejtingu: ‘Ovo je dokazalo povjerenje u stabilnost i sposobnost Vlade da se nosi s ovom krizom’

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je najnovije izvješće kreditne agencije Fitch koja je potvrdila dugoročni kreditni rejting Hrvatske BBB istaknuvši da je zadovoljan što je Hrvatska zadržala svoj investicijski rejting. 

Dodao je kako je najvažnije da je ovo dokazalo da agencija ima povjerenja u ‘stabilnost i sposobnost Vlade da se nosi s ovom krizom’, piše Dnevnik.hr.

U izvješću Fitcha očekuje se pad BDP-a od 9 posto, a drastičniji pad usporili su dobri izvozni rezultati. Predviđa ekonomski rast od 3,8 posto u 2021. godini te se očekuje porast investicija zahvaljujući javnim investicijama u obnovu Zagreba oštećenog potresom.

Rast od šest posto očekuje se u 2022. godini kada nestanu ekonomski efekti pandemije., a u 2020. očekuje se proračunski deficit od osam posto BDP-a. Vlada RH predviđa da će proračunski deficit u 2021. biti 2,9 posto, Fitch očekuje da on iznosi 3,5 posto BDP-a, dok bi 2022. godine trebao iznositi 2,2 posto BDP-a.



Komentari