ZDRAVKO MARIĆ: Inflacija će neminovno utjecati na porast kamatnih stopa

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade u četvrtak najavio je paket mjera kojim se planira smanjiti udar na džepove građana kada cijene plina i struje dramatično porastu. Nakon sjednice izjavu je dao ministar financija Zdravko Marić, prenosi N1.

“Imamo drugi najviši rast u EU-u nakon Irske u prošloj godini. Kad gledamo kumulativ ove tri godine također smo pri samom vrhu, a kad smo početkom izbijanja pandemije govorili da bismo tek krajem 2022. mogli dosegnuti oporavak i razinu BDP-a iz 2019., pokazuje se da smo to postigli puno prije”, rekao je Zdravko Marić i dodao:

“Što se tiče inflacije, ne bih ulazio u licitacije, ali prema svim pokazateljima procjena će biti korigirana na više i nažalost bit će više. Sredinom tjedna ćete čuti paket naših mjera kako planiramo ublažiti efekte prelijevanja na indeks potrošačkih cijena, ali i kako zaštiti one ranjivije.”

O najavama podizanja kamatnih stopa rekao je: “Čelnica Europske središnje banke davala je dobre izjave, važne su umirujuće poruke. Inflacija ima neminovne efekte na ponašanje središnjih banaka i na porast kamatnih stopa. Prije deset dana smo izdali obveznicu na domaćem tržištu na osam godina za refinanciranje dospjelih obveznica. Što se tiče prinosa, on je i dalje zadovoljavajući, no proteklih se tjedana proširio. Porast kamatnih stopa nas ne treba iznenaditi, o tome govorimo godinama. Ovo trenutno razdoblje sve nas skupa poziva na veliki oprez i racionalno promišljanje, zato i po pitanju mjera koje ćete čuti idući tjedan.”



Na pitanje o apelu na poduzetnike da ne dižu cijene, dodao je: “I po pitanju uvođenja eura, koji je bio glavni okidač tematike, reagirali smo da se ne dižu cijene neopravdano. Postoje određeni alati za kojima ćemo posegnuti.”

 

Komentari