Zbog zastoja u pregovorima o iranskom nuklearnom programu cijene nafte porasla na 94 dolara

Pixabay

Cijene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima prema 94 dolara, potaknute naznakama zastoja u pregovorima o iranskom nuklearnom programu, koji bi trebali uključiti i ukidanje sankcija na iransku naftu.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,42 dolara u odnosu na prethodno zatvaranje, na 93,78 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 3,28 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 1,43 dolara višoj cijeni, od 88,04 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu 2,94 dolara.

Tržišta su jučer zabrinule strože mjere suzbijanja COVID-a 19 u Kini, koje su dodatno raspirile zabrinutost za potražnju u okruženju visoke inflacije i podignutih kamatnih stopa.



Grad Chengdu u četvrtak je naredio zatvaranje koje je pogodilo proizvođače poput Volva. Odvojeni podaci pokazali su da je aktivnost u kineskoj industriji u kolovozu pala prvi puta u tri mjeseca zbog slabljenja tržišta, nestašica struje i epidemije COVID-a 19.

Fokus tržišta danas se ponovo preusmjerio na opskrbu nakon naznaka zastoja u pregovorima o oživljavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu. Dogovor bi mogao uključiti i ukidanje sankcija na iransku naftu.

– Cijene nafte danas su više nakon što su su se ovog tjedna spustile na najniže razine ovog ljeta. Njihov rast poklopio se s naznakama zastoja u nuklearnim pregovorima Irana i SAD-a, u zastoju, primjećuje Craig Erlam iz OANDA-e.

– Sporazum je u posljednje vrijeme predstavljao veliki rizik koji bi mogao spustiti cijene nafte. Saudijska Arabija pokušala ga je neutralizirati upozorenjima da bi (OPEC) mogao smanjiti proizvodnju, dodao je Erlam.

Tržište prati i razgovore u skupini najrazvijenijih gospodarstava svijeta G7 o ograničenju cijena ruske nafte.

Očekuje se da će ministri financija G7 u petak iznijeti konkretnije prijedloge o cjenovnom limitu koji bi trebao smanjiti ruski prihod od izvoza i time Moskvi ograničiti financiranje invazije na Ukrajinu i istodobno osigurati pristup ruskim barelima kako bi se izbjegao skok tržišnih cijena.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je barel košarice nafte njegovih članica u četvrtak pojeftinio 2,77 dolara, na 98,27 dolara.

Komentari