Zbog ruskog napada na Odesu cijena pšenice naglo porasla

Vlado Kos / CROPIX

Cijena pšenice naglo je porasla zbog raketnog napada tijekom vikenda na ukrajinsku crnomorsku luku Odesu, koji je izazvao sumnju u provedbu prošloga tjedna postignutog sporazuma o otvaranju koridora za izvoz žitarica iz Ukrajine.

Cijene terminskih ugovora za pšenicu na burzi u Chicagu porasle su u ponedjeljak gotovo četiri posto, na 7,86 dolara za bušel, nadoknadivši veći dio gubitaka zabilježenih u petak, kada su joj cijene pale gotovo šest posto nakon objave postignutog sporazuma. Rusija, Ukrajina, Ujedinjeni narodi i Turska potpisali su u petak sporazum o ponovnom otvaranju tri ukrajinske crnomorske luke za izvoz žitarica. Sporazum će vrijediti 120 dana i njime je zacrtan mjesečni izvoz od pet milijuna tona.

– Za ponovno pokretanje ukrajinskog izvoza neće trebati samo siguran kanal za plovidbu brodova, već i sigurne luke. Rusi su izazvali sumnju u sigurnost luka i prije nego se tinta osušila na sporazumu o otpremi. Sumnja je opet prisutna, rekao je jedan europski trgovac.

Ukrajinske pomorske luke zatvorene su od početka ruske invazije u veljači. Neki usjevi prevezeni su željeznicom i cestama preko susjednih zemalja poput Rumunjske i Poljske, no milijuni tona nagomilali su se na farmama. Pad isporuka iz jedne od najvećih svjetskih izvoznica žitarica pridonio je rastu cijena hrane širom svijeta, a agencije UN-a upozorile su da bi to moglo dovesti do gladi i masovnih migracija u dosad neviđenim razmjerima.



– Uz neizvjesnost koliko će vremena trebati za čišćenje mina, vlasnici brodova jednostavno neće ploviti u Ukrajinu, bez obzira na cijenu prijevoza tereta, budu li mislili da će im brod biti pogođen projektilima. Ukrajini je potreban izvoz oceanskim brodovima velikog obujma kako bi raščistila skladišta za nove usjeve; izvoz zemlje kopnenim i riječnim putem u istočnu Europu nije dovolja, mišljenja je još jedan europski trgovac žitarica.

Ukrajina je u nedjelju nastavila s naporima na ponovnom pokretanju izvoza žitarica iz crnomorskih luka prema novom sporazumu, no upozorila je da će isporuke trpjeti ako ruski raketni napad na Odesu bude znak da novi napadi slijede. Čak i ako kažu da još uvijek rade na nastavku izvoza, ne vidim tko će htjeti osigurati brodove koji bi išli u to područje”, rekao je još jedan trgovac iz europskih krugova.

Kremlj je u ponedjeljak poručio da raketni napad neće utjecati na izvoz žitarica. U konferencijskom razgovoru s novinarima, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je kako je Rusija ciljala vojnu infrastrukturu.

Cijena terminskih ugovora za kukuruz na burzi u Chicagu porasla je tijekom ponedjeljka prijepodne za dva posto na 5,75 dolara po bušelu, a soje za 0,9 posto na 13,28 dolara za bušel.

Komentari