Zbog najave novih sankcija Rusiji na azijskim burzama se trguje oprezno

Na azijskim se burzama u utorak trguje oprezno zbog najave novih sankcija Rusiji, ali i zbog novoga rasta cijena nafte i sirovina, što bi moglo dodatno ojačati inflaciju i natjerati središnje banke na agresivno povećanje kamata.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,15 posto, pa se kreće oko najviše razine u pet tjedana.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji blago pale. U Australiji su, pak, porasle oko 0,6 posto, dok se na burzama u Hong Kongu i Šangaju zbog praznika ne radi.

Obujam trgovanja na azijskim burzama je skroman zbog praznika u Kini, dok je MSCI indeks u plusu uglavnom zbog rasta cijena dionica u Australiji, pri čemu su najveće dobitnice dionice velikih rudarskih kompanija, koje potiče rast cijena sirovina.



Na ostalim se burzama, pak, trguje oprezno jer su moguće nove sankcije Zapada protiv Rusije zbog optužbi za ubijanje civila u Ukrajini.

Ulagači su suzdržani i zbog rasta inflacije u svijetu, što bi moglo navesti središnje banke na agresivnije zaoštravanje monetarne politike. Stoga se jutros nestrpljivo iščekuju odluke australske središnje banke.

U SAD-u se, pak, inflacija već mjesecima kreće na najvišim razinama u 40 godina. Kako bi suzbila inflaciju, nedavno je američka središnja banka povećala ključne kamatne stope po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a već u svibnju mogla bi ih povećati za daljnjih 0,50 postotnih bodova.

Ulagači se plaše da će tempo povećanja kamata biti čak i agresivniji nego što se očekivalo. No, ako Fed poveća kamate prenaglo i presnažno, to bi, plaše se ulagači, moglo gurnuti američko gospodarstvo u recesiju.

Kretanje prinosa na američke kratkoročne i dugoročne obveznice pokazuje da sve više ulagača smatra da je recesija u iduće dvije godine moguća.

Dolar ojačao, cijene nafte rastu drugi dan zaredom

Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 98,97 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 98,57 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 122,60 na 122,55 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0975 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1065 dolara.

Cijene nafte, pak, rastu drugi dan zaredom, nakon što su prošloga tjedna potonule 13 posto, jer Zapad najavljuje nove sankcije Rusiji zbog optužbi za ratne zločine u Ukrajini. A to bi moglo poremetiti isporuke nafte iz Rusije.

Na londonskom je tržištu cijena barela ojačala 1,54 posto, na 109,19 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,55 posto, na 104,88 dolara.

Komentari