Zastupnički dom SAD-a izglasao trgovinski sporazum s Meksikom i Kanadom

Gage Skidmore, Flickr

Američki Zastupnički dom izglasao je u četvrtak revidirani sjevernoamerički trgovinski sporazum između SAD-a, Meksika i Kanade koji je uveo stroža pravila u područje rada, no istodobno ostavio vrijednost godišnje trojne trgovine na razini od 2,1 bilijuna dolara.

Novi Sporazum Sjedinjene Države-Meksiko-Kanada (USMCA) smatra se revidiranom, obnovljenom verzijom 25 godina starog Sjevernoameričkog trgovinskog sporazuma (NAFTA).

Sporazum su još prije godinu dana potpisali čelnici triju država, no odgađano je njegovo izglasavanje u Kongresu.

Ranije ovog mjeseca demokrati su ustvrdili da je postignuta pobjeda s revidiranim sporazumom koji će, po njima, bolje zaštititi američke radnike. Zakon kojim se revidira sporazum izglasale su sve tri zemlje.



Sada će se o sporazumu morati izjasniti i Senat, što se očekuje iduće godine.

I republikanci i demokrati smatraju da je postignut dobar sporazum.

“USMCA će donijeti milijarde dolara našem narodu i desetke tisuća novih radnih mjesta Amerikancima”, kazao je na Twetteru potpredsjednik Mike Pence, nazvavši sporazum najvećim trgovinskim sporazumom u američkoj povijesti.

Demokratska predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi ustvrdila je da je sporazum transformiran zahvaljujući promjenama koje su demokrati tražili za marljive Amerikance.

Poboljšanja koja su pokrenuli demokrati, po njihovim navodima, odnose se na čvršće standarde vezane uz okoliš i rad, od čega će koristi imati američki radnici, te na zahtjev za većom minimalnom plaćom u Meksiku.

Podsjećamo, Kanada, Meksiko i Sjedinjene Države postigli su dogovor o novom sjevernoameričkom sporazumu o slobodnoj trgovini, rekao je u 10. prosinca meksički predsjednik, napominjući da sporazum još moraju prihvatiti američki i kanadski parlament.

Meksiko, Kanada i SAD postigli sporazum o slobodnoj trgovini

Komentari