Zastoj u razvoju cjepiva pritisnuo Wall Street, padaju cijene dionica

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi pali jer su ulagače razočarale vijesti o zastoju u razvoju cjepiva protiv koronavirusa i jer su splasnule nade u politički dogovor o novim poticajnim fiskalnim mjerama prije predsjedničkih izbora u SAD-u.

Dow Jones oslabio je 157 bodova ili 0,55 posto, na 28.679 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,63 posto, na 3.511 bodova, a Nasdaq indeks 0,10 posto, na 11.863 boda.

Ulagače su razočarale vijesti o zastoju u razvoju cjepiva protiv koronavirusa. Farmaceutska kompanija Johnson & Johnson objavila je, naime, da je privremeno obustavila kliničko ispitivanje cjepiva protiv covida-19 nakon što se razbolio jedan od sudionika istraživanja.

Cijena dionice te kompanije pala je 2,3 posto.



Dionica Eli Lilly & Co pojeftinila je, pak, 2,9 posto, nakon što je ta kompanija izvijestila da je prekinula ispitivanja na antitijelima protiv koronovirusa zbog zabrinutosti u vezi sigurnosti.

„Vijesti o zastoju u razvoju cjepiva poklopile su se s daljnjim rastom broja oboljelih od koronavirusa, što je izazvalo nervozu na tržištu”, kaže Robert Pavlik, strateg u tvrtki SlateStone Wealth.

Uz to, ponešto su splasnule nade ulagača da će Kongres i Bijela kuća postići dogovor o novom paketu fiskalne pomoći gospodarstvu u borbi protiv koronakrize.

Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma, poručila je kako demokrati neće prihvatiti prijedlog Bijele kuće o paketu poticaja vrijednom 1.800 milijardi dolara jer je taj iznos znatno manji od onoga što je potrebno u ovoj pandemiji i dubokoj recesiji.

Mitch McConnell, vođa većine u Senatu, kazao je, pak, kako će Senat, u kojem većinu imaju republikanci, glasati o ciljanom paketu poticaja u ponedjeljak.

„Washington se igra s tržišnim emocijama i financijskom sudbinom pojedinaca. Dok to traje, tržište ne obraća pažnju na svaku izjavu jer vjeruje da će do poticajnih mjera doći prije ili poslije izbora”, kaže Pavlik.

Jučer je otvorena i sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija. Banke JPMorgan i Citigroup izvijestile su o boljim nego što se očekivalo rezultatima, no cijene njihovih dionica osjetno su pale.

Zbog toga je S&P indeks bankarskog sektora skliznuo 2,7 posto.

Nakon oštrog pada zarada kompanija u drugom tromjesečju, i u trećem se očekuje sličan ishod, premda bi pad zarada trebao biti znatno manji.

U anketi Reutersa, analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeks u trećem tromjesečju pale za 19,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,53 posto, na 5.969 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,91 posto, na 13.018 bodova, a pariški CAC 0,64 posto, na 4.947 bodova.

Komentari