Zaposlenik Croatia Airlinesa pozitivan na test koronavirusa

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Na temelju provedenog epidemiološkog testiranja iz hrvatske zrakoplovne kompanije Croatia Airlines potvrdili su da je jedan od zaposlenika Croatia Airlinesa pozitivan na test koronavirusa.

Riječ je o zaposleniku Sektora tehničkih poslova, koji svoje radne dužnosti obavlja u uredskim prostorijama. Navedeni je zaposlenik od 17. ožujka na bolovanju i od tada je u kućnoj izolaciji, dakle nije bio u izravnom kontaktu s radnim kolegama od 16. ožujka. 

Kako piše u priopćenju Croatia Airlinesa, sukladno predviđenim tvrtkinim procedurama za postupanje u ovakvim situacijama, koje su usklađene s najaktualnijim uputama hrvatskih javnozdravstvenih tijela, u kompaniji je već počeo postupak obavještavanja svih zaposlenika koji su bili u kontaktu sa zaraženim kolegom prije njegovog odlaska na bolovanje.

Popis tih zaposlenika dostavit će se nadležnim zdravstvenim institucijama i očekuje se da će sve osobe s popisa biti pozvane na testiranje na koronavirus. Također, svi zaposlenici s navedenog popisa dobit će striktne upute da redovito prate svoje zdravstveno stanje te da, u slučaju potrebe, o svemu obavijeste izabranog liječnika, svog izravnog rukovoditelja u tvrtki i Voditelja integralne zaštite Croatia Airlinesa. 

Radna prostorija u kojoj je zaraženi zaposlenik tvrtke obavljao svoje profesionalne dužnosti, kao i svi okolni radni prostori u Sektoru tehničkih poslova, preventivno su dezinficirani 18. ožujka, a tijekom dana bit će ponovno dezinficirani.  

Početkom ožujka aktiviran Krizni stožer tvrtke

Važno je naglasiti da se u Croatia Airlinesu još od siječnja kontinuirano prate i uvažavaju preporuke svih nadležnih javnozdravstvenih i strukovnih institucija u vezi s epidemijom koronavirusa.

Početkom veljače cjelokupnom operativnom osoblju – letačkom, zemaljskom, prodajnom i tehničkom osoblju, koje je u izravnom kontaktu s putnicima i zrakoplovima, u svim domaćim i međunarodnim odredištima podijeljene su kirurške maske, jednokratne gumene rukavice, tekućine za dezinfekciju i higijenske maramice, kao i dodatne količine dezinfekcijskih sredstava koja su standardni dio opreme zrakoplova.

Također, u sklopu operativnih priručnika tvrtke propisane su procedure i postupci za slučaj uočavanja infektivne bolesti kod članova posade ili putnika. 

Dana 10. ožujka 2020. aktiviran je Krizni stožer tvrtke, koji poduzima sve potrebne korake u suradnji s Nacionalnim stožerom civilne zaštite, s ciljem da se zdravstvena sigurnost putnika, članova posade zrakoplova i svih drugih zaposlenika tvrtke zadrži na najvišoj mogućoj razini.

Mjere sigurnosti – dio zaposlenika na odmoru, dio radi od kuće

Tako je sredinom ožujka donesena i odluka o smanjenju koncentracije zaposlenika na svim lokacijama tvrtke, te je dio njih upućen na godišnji odmor, a dio na obavljanje radnih dužnosti od kuće.

Svi zaposlenici koji prijave simptome respiratorne infekcije istodobno se oslobađaju radnih dužnosti, uz napomenu da se jave svom liječniku i da o svom zdravstvenom stanju svakodnevno obavještavaju nadležnu osobu u Croatia Airlinesu. 

Nadalje, svi radni prostori tvrtke periodički se dezinficiraju i provodi se pojačano čišćenje radnih površina tijekom radnog vremena.

Nakon potresa u Zagrebu do daljnjega je obustavljen rad u upravnoj zgradi tvrtke u Buzinu. Putničke kabine zrakoplova pojačano se čiste uoči svakog leta i svi se zrakoplovi preventivno dezinficiraju nakon zadnjega dnevnog leta.

Usluga u zrakoplovu – ponuda hrane, pića i tiskovina je reducirana, a iz zrakoplova su uklonjeni svi promotivni materijali. Prema uputama HZJZ-a i Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, svi su zrakoplovi opremljeni dovoljnim količinama anketnih listića Passenger Locator Form (PLF) kako bi se osigurala kontrola putnika koji ulaze u Hrvatsku.

Sve navedene mjere kompanija je poduzela kako bi se u najvišoj mogućoj mjeri smanjio rizik prenošenja zaraze, a pritom je osiguran nastavak poslovnih procesa.

Croatia Airlines i dalje će redovito obavještavati internu i eksternu javnost o svim eventualnim novim informacijama te potrebnim zaštitnim mjerama, stavljajući na prvo mjesto brigu o zaštiti cjelokupnog javnozdravstvenog stanja Republike Hrvatske, navodi se u priopćenju te tvrtke. 

Komentari