Započela proizvodnja hrvatskih eurokovanica! Plenković: Ovo je bio strateški cilj, hvala svima

Zeljko Puhovski / CROPIX

U Hrvatskoj kovnici novca u Svetoj Nedelji u ponedjeljak je započela proizvodnja hrvatskih eurokovanica, a na svečanom obilježavanje početka proizvodnje bili su premijer Andrej Plenković i guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić.

“Upravo smo stekli uvid kako se u Hrvatskoj kovnici novca kuju kovanice eura”, kazao je premijer nakon obilaska proizvodnog pogon. Dodao je da od 1. siječnja Hrvatska postaje članica euro područja, što znači da do tada “trebamo završiti sve logističke aktivnosti i pripreme za zamjenu hrvatskih kuna sa eurom, što podrazumijeva i kovanje kovanica, kao i nabavljanje novčanica od strane HNB-a i to u dogovoru sa drugim središnjim bankama ostalih članica EU”.

Plenković je podsjetio da je na hrvatskim kovanicama u konačnici odlučeno da je na podlozi hrvatska šahovnica, da je na dva eura karta Hrvatske, na jednom euru hrvatska kuna, na 50, 20 i 10 centi Nikola Tesla, a na pet, dva i jednom centu dva slova na glagoljici HR, dok na obodu kovanice od dva eura piše “O lijepa, o draga, o slatka slobodo”.

“To su sve motivi koji su u konačnici usvojeni, koji svi predstavljaju našu državnost, našu povijest, našu novčarsku tradiciju, našu prepoznatljivost i kulturu”, rekao je Plenković.



Ocijenio je da je sve to bio dobro i kvalitetno odrađen proces, kao i da će sa svim aktivnostima koje slijede na vrijeme osigurati, prije svega distribucijom novčanica i kovanica bankama, pošti i Fini dovoljan iznos novca, a onda i svim ostalima neposredno pred 1. siječnja iduće godine.

Od 1. siječnja, naveo je, slijedit će dva tjedna tranzicije – istodobnog korištenja i kune i eura, pa kad će netko plaćati u trgovini kunama, bit će mu uzvraćeni euri.

“Za to ćemo biti u potpunosti pripravni”, izjavio je Plenković.

Neki trgovački lanci već su istaknuli cijene u eurima za određen dio asortimana, iako je obaveza dvojnog iskazivanja cijena u kunama i eurima na snazi tek od 5. rujna.

“Potvrdili smo da Hrvatska ide u onaj dio članica EU koje su sama jezgra funkcioniranja europske politike. To je strateški cij, hvala svima koji su pridonijeli tome”, rekao je premijer.

Predsjednik Vlade je rekao da će se tijekom jeseni finalizirati sve aktivnosti da Hrvatska postane i članica šengenskog prostora.

“U ovim globalnim okolnostima koje su prije svega uvjetovane iz posljedica ruske agresije na Ukrajinu, rast cijena energija, hrane, inflacija, dobro je da smo dio eurozone, bit ćemo zaštićeniji u nošenju sa svim izazovima koji su pred nama”, rekao je.

Boris Vujčić je rekao da je u planu pustiti na tržište 370 tona kovanica.

“Uz novčanice kojih će biti 350 milijuna, to bi trebalo zadovoljiti potrebe za gotovinom. Siguran sam da će to biti sve uspješno napravljeno, da će u kovnici sve to napraviti. Dan i noć će raditi, u tri smjene, nadam se da ćemo sve to uspjeti postići, da će svi biti na vrijeme opskrbljeni”, rekao je Vujčić.

Poručio je kako kovanice jako dobro izgledaju.

“Kune, kao što znate, to je milijardu i sto milijuna komada, i to je osnovni problem za zbrinjavanje. Imamo i 500 milijuna komada novčanica. Radi se o velikim količinama. Morali smo se dogovoriti s hrvatskom vojskom da se uloži u izgradnju kapaciteta koji će u prvoj fazi koristiti za pohranu kovanica, a kasnije za potrebe vojske”, rekao je guverner, prenosi Direktno.

 

Komentari