Zagovaramo ozbiljnu raspravu o poziciji HGK u društvu

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Članovi Gospodarsko-socijalnog vijeća – GSV poručili su kako zagovaraju ozbiljnu raspravu o poziciji Hrvatske gospodarske komore u društvu te traže objektivnu i nepristranu analizu rada te institucije kako bi se ustanovile moguće manjakvosti.

“GSV zagovara ozbiljnu raspravu o poziciji Hrvatske gospodarske komore u hrvatskom društvu i traži prethodno objektivnu i nepristranu analizu rada HGK radi ustanovljenja stvarnih manjkavosti u njenom radu”, navodi se u priopćenju Vijeća koje potpisuju predsjednik Vilim Ribić te dopredsjednici Josip Aladrović i Ivan Mišetić.

GSV je na jučerašnjoj sjednici upozorio da je u interesu građana, radnika i poduzenika da se ojača učinkovitost društvenih, javnih i državnih institucija, jer nacija bez kvalitetnih i funkcionalnih institucija nema nikakve razvojne šanse, u gospodarskom, civilizacijskom, humanom i demokratskom smislu.

Dodaju kako su mnoge hrvatske intitucije u proteklom desetljeću oslabile zbog globalne financijske krize, pritisaka na javne izdatke, kao i suženih materijlanih i kadrovskih resursa.



U GSV-u smatraju kako će jačanje povjerenja građana u te institucije biti važan potez koji može zaustaviti iseljavanje građana.

Vijeće je upozorilo da ishitreni prijedlozi o ukidanju obavezne članarine HGK imaju za učinak eutanaziju institucije stare 168 godina koju smatraju javnim dobrom.

Smatraju kako bi uvođenje članarine na dobrovoljnoj razini brzo dovelo do urušavanja institucije. “Kao što bi porez na dobrovoljnoj osnovi predstavljao urušavanje svake države”, dodaje se.

Članovi Vijeća iz Hrvatske udruge poslodavaca mišljenja su da je potrebno razmotriti i druge načine funkcioniranja te financiranja komore, uključujući i dobrovoljno interesno udruživanje i djelovanje prema tržišnim načelima, kao i javno financiranje poslova iz domene javnih ovlasti.

“GSV je svjestan ogromnog društvenog napora potrebnog da se mnoge institucije u što bržem roku revitaliziraju i učine boljima, pa tako i HGK. Stoga se sva tri gospodarsko-socijalna partnera, Vlada, sindikati i poslodavci zauzimaju i podupiru da se u okviru društvenog dijaloga ubrza proces reformi u javnom sektoru”, stoji u priopćenju.

Komentari