ZADOVOLJNI U MINISTARSTVU TURIZMA I SPORTA Dosad u ovoj godini premašen broj noćenja iz cijele 2020. godine

Ilustracija Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U Hrvatskoj je od početka godine do srijede, 18. kolovoza ostvareno 55,3 milijuna noćenja čime je premašen broj noćenja iz cijele prošle godine, podaci su iz sustava eVisitor.

Od ukupnog broja noćenja ostvarenih dosad u ovoj godini, 46,6 milijuna su ostvarili strani turisti, a 8,7 milijuna domaći gosti. Od početka ove godine do srijede, zabilježeno je i devet milijuna turističkih dolazaka, odnosno Hrvatsku je u ovoj godini posjetilo već 1,2 milijuna turista više nego prošle godine.

“S obzirom na trendove u industriji putovanja, naš cilj je bio održavanje stabilnosti turističkog sustava, očuvanje radnih mjesta i prepoznatljivosti Hrvatske kao sigurne turističke destinacije. Želimo nastaviti s ovim rezultatima i zato je važno da se svi nastavimo pridržavati epidemioloških mjera. Time stvaramo temelje za iduću godinu i nastavak razvoja hrvatskog turizma. Ova godina je prije svega pokazala da su sigurnost i kvaliteta presudni u odabiru destinacija, a to su gosti spremni platiti i više. U konačnici naša želja je stvaranje održivog turizma u kojem se fokus ne stavlja na broj turista, već na kvalitetu, na turiste koji će konzumirati što veći broj ponuda u destinacijama, generirati veću potrošnju, a što će onda dodatno potaknuti i nove investicije u turizmu”, rekla je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta.

Inače, dosad je u ovoj godini zabilježeno 46 posto više dolazaka i 37 posto više noćenja nego u istom razdoblju protekle godine. U usporedbi s istim razdobljem 2019. godine, u promatranom razdoblju ove godine ostvareno je 61 posto dolazaka i 72 posto noćenja iz te godine.



U Hrvatskoj trenutno boravi više od milijun turista. Od stranih turista najviše je Nijemaca i to 297 tisuća, zatim Poljaka 81 tisuća, Slovenaca 74 tisuće i Talijana 61 tisuća. Najviše turista trenutno boravi u Istarskoj županiji, njih 283 tisuće, Primorskoj-goranskoj 187 tisuća i Splitsko-dalmatinskoj županiji 184 tisuća, objavilo je Ministarstvo turizma i sporta.

Komentari