Zabilježen pad broja zaposlenih u industriji na godišnjoj razini za 0,4 posto

profimedia

U Hrvatskoj je u svibnju ukupan broj zaposlenih osoba u industriji pao za 0,1 posto u odnosu na travanj. Istodobno je pao za 0,4 posto prema svibnju prošle godine, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, najveći pad broja zaposlenih bilježi se u proizvodnji strojeva i uređaja, i to za 1,7 posto. Nakon toga je pad zabilježen u proizvodnji duhanskih proizvoda, za 1,4 posto. Najveći rast je registriran u proizvodnji pića, za 2,8 posto.

Promatrajući na godišnjoj razini najviše je pao broj zaposlenih u pomoćnim uslužnim djelatnostima u rudarstvu, za 28,6 posto, proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda, za 23,3 posto, proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava, za 13,5 posto, te proizvodnji tekstila, za 11,3 posto.

Industrijska proizvodnja porasla u pet mjeseci ove godine

Najveći rast broja zaposlenih na godišnjoj razini registriran je u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica, za 10,7 posto, računala te elektroničkih i optičkih proizvoda, za 8,5 posto, proizvodnji metala, za 6,2 posto te vađenju sirove nafte i prirodnog plina, za 5,6 posto.



U pet mjeseci ove godine ukupan broj zaposlenih u industriji bio je 1,4 posto manji nego u istom razdoblju prošle godine.

Istodobno je ukupna proizvodnost rada u industriji u promatranom razdoblju u usporedbi s istim razdobljem prošle godine povećana za 10,5 posto.

Nakon što je u prošloj godini zbog koronakrize industrijska proizvodnja pala za 3,4 posto, u pet mjeseci ove godine porasla je 9,9 posto u odnosu na isto razdoblje 2020.

Komentari