Za potpore proizvođačima šećerne repe ministarstvo poljoprivrede predlaže 30 milijuna kuna

Ministarstvo poljoprivrede danas je uputilo u javno savjetovanje program potpore proizvođačima šećerne repe zbog otežanih uvjeta poslovanja uzrokovanih pandemijom covid-19, vrijedan 30 milijuna kuna.

Kako je priopćeno iz Ministarstva, taj program predviđa pružanje financijske pomoći proizvođačima šećerne repe uslijed usporavanja ili potpune obustave gospodarskih aktivnosti uzrokovanih pandemijom tržišnim poremećajima.

Potporom se nastoje sanirati pretrpljeni gubici, osigurati likvidnost poljoprivrednih gospodarstava i očuvati razina primarne proizvodnje prije pojave covida-19, čime će se posljedično zadržati postojeća razina zaposlenosti, kao i proizvodnja sirovine za prerađivačku industriju i spriječiti poremećaj u lancu opskrbe hranom.

U obrazloženju programa, ističe se da je pandemija snažno pogodila gotovo sve sektore gospodarstva, pa tako i poljoprivredu, a u slučaju korištenja ratarskih poljoprivrednih površina, njezin najveći negativni utjecaj očituje se u snažnom smanjenju sjetvenih površina pod šećernom repom.



Riječ je o tome, pojašnjavaju iz Ministarstva, da ulaganja po jedinici raspoložive ratarske površine u slučaju sjetve šećerne repe značajno nadmašuju sve ostale ratarske kulture. U uvjetima globalne krize i pada agregatne potražnje,
poljoprivrednici nastoje što više minimizirati rizik, smanjujući u plodoredu udjel kultura kao što je šećerna repa koje zahtijevaju veća ulaganja i koje nose veći rizik, te veću neizvjesnost u pogledu prihoda. Na taj način, kao izravna i neizravna posljedica ove pandemije, dolazi do snažnog smanjenja sjetvenih površina u obje godine pandemije 2020. i 2021.

Prosjek sjetvenih površina u Hrvatskoj pod šećernom repom u te dvije godine iznosi svega 10.200 hektara. U usporedbi sa dvogodišnjim pred-pandemijskom prosjekom (2018-2019), radi se o padu koji iznosi 20,3 posto, a u odnosu na godinu 2017. taj je pad skoro 48 posto, čemu su doprinijeli i neki drugi razlozi, prije svega kriza na europskom tržištu šećera koja traje u kontinuitetu od ukidanja proizvodnih kvota, znači skoro pune 4 tržišne godine, iznose podatke iz Ministarstva.

Takav trend dovodi do manjka sirovine za rad dosadašnjih prerađivačkih kapaciteta, kumuliranja gubitaka i nužne odluke o restrukturiranju industrije šećera u cilju opstanka proizvodnje šećerne repe i šećera. Takva situacija u proizvodnji i na tržištu upućuje na negativne trendove koji dovode do pada prihoda i rasta troškova čija je posljedica pad likvidnosti poljoprivrednih gospodarstava, što bi u kratkoročnom i srednjoročnom razdoblju moglo ozbiljno utjecati na održivost proizvodnje i razinu zaposlenosti u ovom sektoru poljoprivredne proizvodnje.

Ukupna vrijednost tog programa iznosi 30 milijuna kuna, a sredstva su u cijelosti osigurana iz državnog proračuna. Potpora se dodjeljuje u skladu sa odredbama Privremenog okvira covid-19, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Komentari