Wall Street u blagom padu, Samo nada u poticajne mjere podržava azijske burze

Pixabay

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi pali jer su pale cijene dionica nekoliko tehnoloških divova i jer je ulagače obeshrabrila i dalje visoka razina nezaposlenosti u SAD-u.

Dow Jones indeks oslabio je 135 bodova ili 0,50 posto, na 26.734 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,34 posto, na 3.215 bodova, a Nasdaq 0,73 posto, na 10.473 boda.

Pad tih indeksa, nakon dva dana rasta, posljedica je, među ostalim, korekcije cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Apple i Microsoft, koje su donedavno neprestano rasle.

„To je dobar pokazatelj da se novac prelijeva iz prekupljenog Nasdaq indeksa u druge sektore koji bi trebali ojačati kada gospodarstvo čvršće stane na svoje noge”, kaže Andrew Smith, strateg u tvrtki Delos Capital Advisors.



No, ulagači su jučer bili suzdržani i zbog gospodarskih pokazatelja, koji nisu dali jasne signale.

Doduše, promet u trgovini na malo skočio je u lipnju više nego što se očekivalo, no daljnji rast broja novozaraženih koronavirusom u nizu saveznih država ne podržava teze o brzom oporavku gospodarstva.

Tim više što i dalje 32 milijuna Amerikanaca prima pomoć za nezaposlene, a neke savezne države, kao što je Kalifornija, usporile su planove o ponovnom pokretanju gospodarske aktivnosti.

“Gospodarski podaci pokazuju da je i dalje prisutno puno izazova. Bilo bi dobro da se Kongres složi i što prije prihvati nove fiskalne poticajne mjere”, kaže Willie Delwiche, strateg u tvrtki Baird.

Kvartalni poslovni rezultati kompanija i banaka prilično se razlikuju.

Tako je Bank of America izvijestila da je njezina dobit u proteklom tromjesečju upola manja nego što je bila u istom lanjskom razdoblju, dok je Morgan Stanley izvijestio o rekordnoj zaradi.

Unatoč jučerašnjem padu, S&P 500 indeks udaljen je od svoje rekordne razine, dosegnute krajem veljače, samo oko 5 posto jer je, nakon oštrog pada u ožujku zbog koronakrize, posljednjih mjeseci snažno porastao zahvaljujući golemim monetarnim i fiskalnim poticajima američkih vlasti.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,67 posto, na 6.250 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,43 posto, na 12.874 boda, a pariški CAC 0,46 posto, na 5.085 bodova.

Samo nada u poticajne mjere podržava azijske burze

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica blago porasle, nakon oštrog pada dan prije, jer se ulagači nadaju novim poticajnim gospodarskim mjerama, pa su tenzija između SAD-a i Kine i širenja koronavirusa trenutno u drugom planu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,3 posto, nakon što je jučer potonuo oko 2 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji i Šangaju pale između 0,1 i 0,3 posto. U Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle su, pak, oko 0,6 posto.

Na azijskim se burzama na kraju tjedna trguje oprezno zbog napetosti između SAD-a i Kine po pitanjima ljudskih prava u Hong Kongu i kontrole nad naprednim tehnologijama.

Ulagači su suzdržani i zbog daljnjeg širenja koronavirusa u svijetu, zbog čega su splasnula očekivanja u brzi oporavak svjetskog gospodarstva od koronakrize.

No, ulagači se zbog toga nadaju i novim fiskalnim poticajnim gospodarskim mjerama.

Tako će idućega tjedna o tome raspravljati američki Kongres jer neke od sadašnjih poticajnih mjera ističu krajem mjeseca, a najveće svjetsko gospodarstvo i nije baš u zamahu.

Doduše, promet u trgovini na malo skočio je u lipnju više nego što se očekivalo, no daljnji rast broja novozaraženih koronavirusom u nizu saveznih država ne podržava teze o brzom oporavku gospodarstva.

Tim više što i dalje 32 milijuna Amerikanaca prima pomoć za nezaposlene, a neke savezne države, kao što je Kalifornija, usporile su planove o ponovnom pokretanju gospodarske aktivnosti.

„Pomislili biste da će tako snažan rast broja novozaraženih dovesti do pada cijena dionica, no ulagači se nadaju cjepivu protiv koronavirusa. Međutim, postoji rizik od pada tržišta jer bi uskoro brojni gospodarski pokazatelji, nakon snažnog rasta posljednjih mjeseci, mogli zastati”, kaže Tomo Kinoshita, strateg u tvrtki Invesco.

Komentari