Wall Street skliznuo s rekordnih razina: Ulagači se plaše da Senat neće prihvatiti pomoć nezaposlenima

Pixabay

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi skliznuli s rekordnih razina jer se ulagači plaše da američki Senat neće prihvatiti prijedlog dodatne pomoći nezaposlenima tijekom pandemije koronavirusa.

Dow Jones oslabio je 68 bodova ili 0,22 posto, na 30.335 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,22 posto, na 3.727 bodova, a Nasdaq indeks 0,38 posto, na 12.850 bodova.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi dosegnuli nove rekordne razine jer su ulagači i dalje bili pod dojmom dogovora u Washingtonu o financiranju saveznih službi i novom paketu fiskalnih poticaja.

Prihvaćanjem zakona o financiranju saveznih službi izbjegnuto je privremeno zatvaranje dijela tih službi, dok su novim paketom fiskalnih poticaja produljene neke od mjera koje već mjesecima podržavaju gospodarstvo u borbi protiv koronakrize.



Ulagači su odahnuli jer je predsjednik SAD-a Donald Trump danima odbijao potpisati te zakone, čija vrijednost doseže ukupno oko 2.300 milijardi dolara, jer smatra da je pomoć nezaposlenima od 600 dolara nedovoljna.

U ponedjeljak je Trump potpisao te zakone, dok se sada o povećanju pomoći nezaposlenima na 2.000 dolara odlučuje u Kongresu. Zastupnički dom, u kojemu većinu drže demokratski zastupnici, podržao je povećanje pomoći.

No, upitno je hoće li taj prijedlog proći u Senatu, u kojemu većinu drže republikanski zastupnici.

Mitch McConnell, vođa većine u Senatu, nije jučer htio otvoriti raspravu o tom prijedlogu, nego je samo kazao da će se raspravljati ovoga tjedna.

To je zabrinulo ulagače, pa su do kraja trgovanja burzovni indeksi skliznuli s rekordnih razina.

Unatoč pandemiji koronavirusa, koja je izazvala pad gospodarstva i zarada većine kompanija, svi burzovni indeksi na Wall Streetu ove su godine snažno porasli i kreću se na najvišim razinama u povijesti.

S&P 500 indeks porastao je od početka godine oko 15 posto.

To se zahvaljuje golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama gospodarstvu, koje su povećale likvidnost na tržištima, a kako su kamatne stope izuzetno niske, dionice predstavljaju najprivlačniju investiciju.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,55 posto, na 6.602 boda, a pariški CAC 0,42 posto, na 5.611 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,21 posto, na 13.761 bod.

Komentari