Wall Street porastao nakon tri dana pada, dolar oslabio, dok su europski ulagači u iščekivanju sjednice ECB-a

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi snažno porasli, prvi put nakon tri dana pada, što se ponajviše zahvaljuje oporavku cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Dow Jones ojačao je 439 bodova ili 1,60 posto, na 27.940 bodova, dok je S&P 500 skočio 2,01 posto, na 3.398 bodova, a Nasdaq indeks 2,71 posto, na 11.141 bod.

Nakon što je u prethodna tri dana potonuo više od 10 posto i tako zakoračio u područje korekcije, Nasdaq indeks jučer je nadoknadio dio gubitaka, zahvaljujući oporavku cijena dionica tehnoloških kompanija.

Cijena Tesle skočila je gotovo 11 posto, nakon što je dan prije potonula 21 posto.



Dionice Applea, Microsofta i Amazon.coma poskupile su, pak, više od 3 posto, a porasle su i cijene dionica ostalih tehnoloških divova Facebooka, Alphabeta…

Zahvaljujući skoku tehnološkog sektora, Nasdaq je jučer zabilježio najveći dnevni rast od kraja travnja, S&P 500 od lipnja, a Dow Jones od srpnja.

„To je zasigurno veliki, iznenađujući odskok. S jedne strane, to se čini špekulativnim, no s druge strane, to se može smatrati i defanzivnim, s obzirom da će te kompanije preživjeti, bez obzira što će nam koronavirus donijeti”, kaže Jack Ablin, direktor u tvrtki Cresset Capital Management.

Polovicom prošloga tjedna S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli su najviše razine u povijesti, no krajem tjedna oštro su pali zbog korekcije cijena dionica u tehnološkom sektoru.

Pritisak na taj sektor nastavio se i na početku ovoga tjedna, dok je jučer uslijedio oporavak.

No, valuacije tog sektora prilično su nategnute, s obzirom da je po rastu posljednjih mjeseci predvodio oporavak Wall Streeta. Nakon što je u ožujku pod pritiskom koronakrize oštro pao, od tada je skočio više od 60 posto.

Premda tom sektoru koronakriza nije nanijela drastične štete, pitanje je koliko je tako snažan rast opravdan.

Postavlja se i pitanje nije li tržište prebrzo poraslo, s obzirom da se gospodarstva sporo oporavljaju od koronakrize, unatoč golemim fiskalnim i monetarnim poticajima.

Analitičari kažu da se i idućih dana može očekivati nestabilno trgovanje. Tim više što se bliže predsjednički izbori u SAD-u, ali i zbog toga što su se rujan i listopad u prošlosti pokazali vrlo turbulentnim na tržištima.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,39 posto, na 6.012 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 2,07 posto, na 13.237 bodova, a pariški CAC 1,40 posto, na 5.042 boda.

Azijske burze prate rast Wall Streeta, dolar oslabio

Na azijskim su burzama u četvrtak burzovni indeksi porasli, pa tako prate jučerašnji oporavak Wall Streeta, no suzdržano trgovanje na valutnim, robnim i obvezničkim tržištima pokazuje da su ulagači oprezni zbog gospodarskih izgleda.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,5 posto, nakon što je jučer zaronio na najnižu razinu u mjesec dana.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,7 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Singapuru, Šangaju, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,1 i 0,9 posto.

Pozitivno je na azijske burze utjecao jučerašnji rast S&P 500 indeksa na Wall Streezu, kao i Nasdaq indeksa za više od 2 posto.

Nakon što je u prethodna tri dana potonuo više od 10 posto i tako zakoračio u područje korekcije, Nasdaq indeks jučer je nadoknadio dio gubitaka, zahvaljujući oporavku cijena dionica tehnoloških kompanija.

Cijena Tesle skočila je gotovo 11 posto, nakon što je dan prije potonula 21 posto.

Dionice Applea, Microsofta i Amazon.coma poskupile su, pak, više od 3 posto, a porasle su i cijene dionica ostalih tehnoloških divova Facebooka, Alphabeta…

No, na azijskim burzama ne vlada euforija jer bi jučerašnji odskok tehnološkog sektora mogao biti samo posljedica špekulativnog trgovanja, s obzirom da nema nikakvih vijesti koje bi ukazivale na neko poboljšanje u vezi gospodarskih izgleda ili situacije u vezi koronavirusa.

Zbog toga su trenutno terminski S&P 500 i Nasdaq indeks u minusu oko 0,4 posto.

“Nesigurnost se vratila na tržišta, pa je prerano reći je li korekcija cijena dionica završena”, pišu analitičari ANZ banke u osvrtu na situaciju na tržištima.

Tim više što se bliže predsjednički izbori u SAD-u, ali i zbog toga što su se rujan i listopad u prošlosti pokazali vrlo turbulentnima na tržištima.

Europski ulagači oprezni uoči sjednice ECB-a

Na europskim se burzama u četvrtak ujutro trguje oprezno, nakon jučerašnjeg znatnog rasta cijena dionica, dok ulagači čekaju poruke sa sjednice čelnika Europske središnje banke (ECB).

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,2 posto, nakon što je jučer porastao 1,6 posto.

Jutros je londonski FTSE indeks oslabio 0,40 posto, na 5.989 bodova, a pariški CAC 0,10 posto, na 5.037 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,10 posto, na 13.252 boda.

Jučer su ti indeksi znatno porasli zahvaljujući prvom rastu cijena dionica na Wall Streetu nakon tri dana pada.

Nakon što je u prethodna tri dana potonuo više od 10 posto i tako zakoračio u područje korekcije, Nasdaq indeks jučer je nadoknadio dio gubitaka, zahvaljujući oporavku cijena dionica tehnoloških kompanija.

Jutros se, pak, na europskim burzama trguje suzdržano jer ulagači čekaju poruke sa sjednice čelnika ECB-a. Premda se ne očekuju promjene u monetarnoj politici, ulagači se nadaju najavama novih poticajnih mjera.

Očekuje se, također, da će predsjednica središnje banke Christine Lagarde komentirati jačanje eura, slabu inflaciju, ali i slabljenje zamaha oporavka gospodarstva od koronakrize.

Dolar oslabio nakon tri dan rasta

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala prvi put nakon tri dana rasta.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 93,16 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,50 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 105,95 na 106,05 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1817 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1780 dolara.

U fokusu ulagača danas će biti sjednica čelnika Europske središnje banke (ECB), no ne očekuje se ništa novo.

Ipak, ako čelnici središnje banke budu optimističniji po pitanju gospodarskih izgleda, euro bi, kažu analitičari, mogao ojačati.

„Euro bi mogao porasti nakon sjednice ECB-a, ako se pokaže da je povjerenje u gospodarske izglede ojačalo”, pišu analitičari Commonwealth Bank of Australia u osvrtu na situaciju na tržištima.

A nakon što su jučer porasle i tako se odmaknule od najnižih razina od lipnja, jutros su cijene nafte ponovno pale.

Na londonskom je tržištu cijena barela skliznula 0,4 posto, na 40,63 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,6 posto, na 37,82 dolara.

Komentari