Wall Street porastao nakon nesigurnog trgovanja, azijske burze blago pale

Pixabay

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle, nakon nesigurnog trgovanja, a u fokusu ulagača bila su kvartalna poslovna izvješća kompanija i pregovori o novim poticajnim gospodarskim mjerama u Washingtonu.

Dow Jones indeks ojačao je 165 bodova ili 0,52 posto, na 27.005 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,57 posto, na 3.276 bodova, a Nasdaq indeks 0,24 posto, na 10.706 bodova.

Tijekom cijelog dana ti su se indeksi izmjenjivali u negativnom i pozitivnom području, no dan su ipak završili u plusu.

“Ulagači žele prihod, a ne mogu ga dobiti na tržištu obveznica, pa kupuju dionice. No, premda su indeksi ponovno porasli, čini se da su ulagači sve oprezniji”, kaže Peter Cardillo, ekonomist u tvrtki Spartan Capital Securities.



A oprezni su zbog nepopustljivog širenja koronavirusa, kojim je u svijetu dosad zaraženo više od 15 milijuna ljudi, a umrlo ih je više od 600 tisuća.

U SAD-u je u utorak po prvi put zabilježeno više od 1.000 umrlih u jednom danu, pa je ukupan broj žrtava tog virusa dosegnuo 142 tisuće. Predsjednik Donald Trump upozorio je da bi situacija mogla biti i gora prije nego što se poboljša.

Zabrinjavajući broj zaraženih bilježi se i u Indiji, Latinskoj Americi…

Ulagači se, pak, nadaju novim poticajnim mjerama u SAD-u, s obzirom da neke od sadašnjih mjera ističu krajem mjeseca, pa bi milijuni nezaposlenih Amerikanaca uskoro mogli ostati bez pomoći.

U Kongresu se vodi rasprava između zastupnika demokrata i republikanaca o novom paketu pomoći vrijednom 1.000 i nešto više milijardi dolara.

„Vjerujem da će vlasti uspjeti dogovoriti nove poticajne mjere prije nego što postojeće isteku. U suprotnom, potrošnja kućanstava dodatno bi oslabila”, kaže Cardillo.

U fokusu ulagača su i kvartalna poslovna izvješća kompanija. Od 75 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih oko 77 posto ostvarilo je u drugom tromjesečju veću zaradu nego što se očekivalo.

No, očekivanja su niska. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju manje za 41 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Premda se očekuje oštar pad zarada i duboka recesija američkog gospodarstva, S&P 500 indeks kreće se oko 4 posto ispod svoje rekordne razine, dosegnute krajem veljače. To se zahvaljuje dosad neviđenim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama, koje bi trebale podržati izlazak gospodarstva iz recesije u dogledno vrijeme.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,0 posto, na 6.207 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,51 posto, na 13.104 boda, a pariški CAC 1,32 posto, na 5.037 bodova.

Azijske burze blago pale

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica blago pale jer su ulagači zabrinuti zbog rasta napetosti između SAD-a i Kine, dok su vijesti o mogućim novim poticajnim mjerama u američkom gospodarstvu u drugom planu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,3 posto.

Pritom su cijene dionica u Singapuru, Hong Kongu i Australiji porasle između 0,3 i 0,4 posto, dok su u Južnoj Koreji i Šangaju pale između 0,9 i 1,2 posto.

Na Tokijskoj se burzi zbog praznika danas ne radi.

Na samom početku trgovanja MSCI indeks blago je porastao, zahvaljujući jučerašnjem rastu cijena dionica na Wall Streetu, no kasnije je zaronio u negativno područje zbog znatnog pada burzi u Južnoj Koreji i Kini.

Posljedica je to rasta tenzija između SAD-a i Kine, nakon što je Washington naredio Kini da zatvori njezin konzulat u Houstonu zbog špijuniranja.

Kinesko veleposlanstvo u Washingtonu optužilo je, pak, SAD za ‘neutemeljene izmišljotine’ i pozvalo da se odmah poništi ta odluka. Peking je zaprijetio i protumjerama – mogućim zatvaranjem konzulata SAD-a u Wuhanu.

Loše je na tržišta utjecao i jutros objavljeni podatak o padu južnokorejskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u drugom tromjesečju za 3,3 posto u odnosu na prethodni kvartal.

To je najveći kvartalni pad ‘azijskog tigra’ još od 1998. godine, a kako je to drugi kvartalni pad zaredom, južnokorejsko je gospodarstvo uronilo u recesiju.

Ulagači su oprezni i zbog nepopustljivog širenja koronavirusa, kojim je u svijetu dosad zaraženo više od 15 milijuna ljudi, a umrlo ih je više od 600 tisuća.

U SAD-u je u srijedu, drugi dan zaredom, zabilježeno više od 1.000 umrlih u jednom danu, pa je ukupan broj žrtava tog virusa dosegnuo 143 tisuće.

Podršku tržištima pruža, pak, nada ulagača u nove poticajne gospodarske mjere u SAD-u, ali i drugim najvećim svjetskim gospodarstvima.

Komentari