Wall Street porastao, mogući parcijalni poticaji

Pixabay

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi porasli jer se očekuju gospodarski poticaji prije ili kasnije, pa su tako nadoknadili gubitke od prethodnoga dana, kada su oštro pali jer je predsjednik SAD-a Donald Trump prekinuo pregovore o paketu fiskalnih poticaja.

Dow Jones skočio je 530 bodova ili 1,91 posto, na 28.303 boda, dok je S&P 500 porastao 1,74 posto, na 3.419 bodova, a Nasdaq indeks 1,88 posto, na 11.364 boda.

Dan prije indeksi su oštro pali, nakon neočekivane Trumpove poruke da prekida pregovore s demokratima o paketu pomoći gospodarstvu u borbi s koronakrizom.

Zbog toga su splasnule nade ulagača da će cjeloviti paket poticajnih mjera biti donijet prije predsjedničkih izbora početkom studenoga.

No, jučer su indeksi nadoknadili sve gubitke od prethodnoga dana jer se ulagači nadaju da bi na snagu mogle stupiti parcijalne poticajne mjere, primjerice, zrakoplovnoj industriji.Trump je putem tvitova pozvao Kongres da što prije donese te, kao i neke druge parcijalne poticaje.

Zahvaljujući tome, snažno su porasle cijene dionica zrakoplovnih prijevoznika, pri čemu je dionica United Airlinesa poskupila više od 4 posto.

„Dan prije tržište je oštro palo zbog Trumpovih poruka, no svi očekuju poticajne mjere prije ili kasnije, a neki njihov oblik mogao bi uslijediti uskoro”, kaže Michael James, direktor u tvrtki Wedbush Securities.

Približavaju se predsjednički izbori, a demokratski kandidat Joe Biden povećao je, pokazuju ankete, svoju prednost pred Trumpom.

„Ulagači su se naviknuli na Bidenovu prednost i fokusiraju se na potencijalne pozitivne stvari koje bi mogao donijeti demokrat u Bijelu kuću, a ne na stereotipne negativna stajališta kakva su vladala na tržištu dionica prije tri mjeseca”, kaže James.

Ulagači se, također, pozicioniraju uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih izvješća američkih kompanija, koja počinje idućega tjedna.

U anketi Reutersa, analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeks u trećem tromjesečju pale za 21 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

A na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,06 posto, na 5.946 bodova, a pariški CAC 0,27 posto, na 4.882 boda. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,17 posto, na 12.928 bodova.

Komentari