Wall Street pao zbog slabosti američkog tržišta rada; Ulagači su bili oprezni i zbog raznih špekulacija o iznosu novih poticajnih mjera

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale jer su ulagače razočarali slabi podaci s američkog tržišta rada, no najave novih poticajnih gospodarskih mjera ublažile su gubitke.

Dow Jones oslabio je 0,22 posto, na 30.991 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,38 posto, na 3.795 bodova, a Nasdaq indeks 0,12 posto, na 13.112 bodova.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi porasli, dosegnuvši nove rekordne razine, jer se očekuju nove poticajne gospodarske mjere.

Nakon što su demokrati osvojili većinu u oba doma Kongresa, ulagači vjeruju da će to izabranom predsjedniku Joeu Bidenu olakšati donošenje novih fiskalnih poticajnih mjera.



Podršku tržištu pružio je i predsjednik američke središnje banke Jerome Powell kazavši da se ne može tako skoro očekivati povećanje kamatnih stopa i da će Fed nastaviti kupovati obveznice.

Niske kamatne stope i kupnja obveznica od strane središnje banke zaslužni su za jeftin novac i visoku likvidnost na financijskim tržištima, što već mjesecima podržava rast tržišta dionica, premda koronakriza i dalje pritišće gospodarstvo.

No, unatoč golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama, američko tržište rada ne uspijeva se sasvim oporaviti od oštrog pada u proljeće prošle godine i izbijanja koronakrize.

Bliži se sezona objava poslovnih izvješća

To su jučer pokazali i podaci prema kojima je prošloga tjedna broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao više nego što su analitičari očekivali.

“Ulagači su razapeti između očekivanih novih fiskalnih poticaja, kao rezultat kontrole demokrata nad Kongresom, i slabih podataka s tržišta rada kojemu će trebati još puno vremena do potpunog ozdravljenja”, kaže Emily Roland, analitičarka u tvrtki John Hancock Investment Management.

Ulagači su bili oprezni i zbog raznih špekulacija o iznosu novih poticajnih mjera, a tek nakon zatvaranja tržišta Biden je objavio prijedlog paketa mjera vrijedan oko 1.900 milijardi dolara.

Ulagači su na oprezu i zbog toga što se bliži sezona objava poslovnih izvješća kompanija za posljednje tromjesečje prošle godine.

U petak će nekoliko banaka, uključujući Citigroup i JPMorgan, objaviti rezultate, a idućih će tjedana financijska izvješća i procjene kompanija o daljnjem poslovanju znatno utjecati na smjer tržišta.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,84 posto, na 6.801 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,35 posto, na 13.988 bodova, a pariški CAC 0,33 posto, na 5.681 bod.

Komentari