Wall Street pao uoči predsjedničke debate: Ulagači trebaju znati tko je pobjednik i žele čistu pobjedu

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale, nakon tri dana rasta, jer su ulagači bili oprezni uoči prve debate dvaju kandidata za predsjednika SAD-a.

Dow Jones oslabio je 131 bod ili 0,48 posto, na 27.452 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,48 posto, na 3.335 bodova, a Nasdaq indeks 0,29 posto, na 11.085 bodova.

Pad indeksa posljedica je opreza ulagača uoči prve televizijske debate u utorak navečer između republikanskog kandidata predsjednika Donalda Trumpa i njegovog demokratskog protukandidata, bivšeg potpredsjednika Joea Bidena.

Posljednje ankete pokazuju da Biden vodi na nacionalnoj razini i u mnogim saveznim državama.

“Ova debata ima potencijala da utječe na tržište, pa ulagači nisu voljni znatnije mijenjati pozicije uoči debate. Tržište trenutno pokreću zbivanja u Washingtonu, bilo to fiskalni poticaji ili predsjednički izbori”, kaže David Carter, direktor u tvrtki Lenox Wealth Advisors.

Rezultati izbora mogli bi utjecati na različite sektore, ponajviše na zdravstveni, sektor zelene energije, kao i na kompanije koje su najviše profitirale od Trumpova smanjenje poreza, kažu analitičari.

“Mi smatramo da bi tržištu moglo biti dobro i s Trumpom i s Bidenom, ali ulagači trebaju znati tko je pobjednik i žele čistu pobjedu”, kaže Carter.

Posljednjih tjedana tržište je bilo pod pritiskom zbog usporavanja oporavka gospodarstva od koronakrize i nedostatka novih fiskalnih poticajnih mjera.

No, posljednjih dana ponovno je oživjela nada da će se Kongres i Bijela kuća uskoro usuglasiti oko novog paketa poticaja, vrijednog oko 2.200 milijardi dolara, što podržava tržište.

Kako se bliži kraj mjeseca i tromjesečja, sve je jasnije da će rujan biti prvi mjesec od ožujka u kojemu su burzovni indeksi pali.

Od početka mjeseca S&P 500 na gubitku je 4,7 posto, Dow Jones 3,4, a Nasdaq indeks 5,9 posto.

No, u cijelom trećem tromjesečju indeksi će zabilježiti dobitke.

Naime, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama, kao i nadi ulagača u brzi oporavak gospodarstva, cijene dionica na Wall Streetu snažno su porasle od ožujka, kada su zbog izbijanja koronakrize pale na najniže razine u više godina.

Početkom rujna S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli su rekordne razine, no od tada su oštro pali, ponajviše zbog korekcije cijena tehnoloških dionica, koje su do tada predvodile oporavak tržišta.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,51 posto, na 5.897 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,35 posto, na 12.825 bodova, a pariški CAC 0,23 posto, na 4.832 boda.

Komentari