Wall Street pao treći dan zaredom, inflacija se probila znatno iznad ciljane razine od 2 posto

Flickr

Najveći dnevni pad S&P 500 indeksa od veljače posljedica je podatka da su temeljne potrošačke cijene, bez cijena hrane i energije, u travnju porasle 3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njihov najveći skok u gotovo 12 godina.

Na Wall Streetu su burzovni indeksi pali i u srijedu, treći dan zaredom, jer se ulagači plaše da će jačanje inflacije navesti američku središnju banku na povećanje kamata prije nego što se očekivalo.

Dow Jones skliznuo je 681 bod ili 1,99 posto, na 33.587 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,14 posto, na 4.063 boda, a Nasdaq indeks 2,67 posto, na 13.031 bod.

Pritom su u 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica pale. Rast je zabilježio samo naftni sektor, za 0,1 posto, zahvaljujući rastu cijena nafte.



Fiskalni poticaji izazvali rast potrošačkih cijena

Najveći dnevni pad S&P 500 indeksa od veljače posljedica je podatka da su temeljne potrošačke cijene, bez cijena hrane i energije, u travnju porasle 3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je njihov najveći skok u gotovo 12 godina. Uz to, inflacija se probila znatno iznad ciljane razine Feda od 2 posto.

To se izvješće danima čekalo s velikim oprezom zbog naznaka da bi golemi fiskalni poticaji mogli izazvati rast potrošačkih cijena.

Uz to, posljednjih mjeseci snažno rastu cijene sirovina zbog poremećaja u nabavnim lancima, dok kompanije povećavaju plaće kako bi privukle kvalificirane radnike.

Sve to moglo bi dovesti do jačanja inflacijskih pritisaka na dulje staze, premda američka središnja banka već mjesecima poručuje da bi rast cijena mogao biti privremen i da će i dalje voditi popustljivu monetarnu politiku.

“Očito je da svi razmišljaju o inflaciji. To je nešto što je Fed godinama čekao, a sada mu se želja ispunila. Pitanje je, međutim, koliko dugo će inflacijska vatra plamsati, prije nego što počne krčkati”, kaže Matthew Keator, partner u tvrtki Keator Group.

Jačanje inflacije moglo bi zaoštriti monetarnu politiku

I drugi su analitičari zabrinuti jer bi jačanje inflacije na duže staze moglo navesti Fed na zaoštravanje monetarne politike prije nego što se očekivalo.

“Veliko je pitanje koliko dugo Fed može ostati pri svom popustljivom stavu, suprotno stavu tržišta. Posebice ako kompanije počinju povećavati plaće kako bi privukle radnike, što bi moglo stvoriti veliku rupu u Fedovoj argumentaciji o privremenoj inflaciji”, kaže Stuart Cole, ekonomist u tvrtki Equiti Capital.

Pod najvećim pritiskom jučer su se našle dionice velikih tehnoloških kompanija jer mnogi smatraju da su njihove cijene, nakon snažnog rasta prošle godine za koronakrize, previsoke.

Cijene dionica Amazon.coma, Applea, Alphabeta, Microsofta i Tesle pale su između 2 i 3 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,82 posto, na 7.004 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,20 posto, na 15.150 bodova, a pariški CAC 0,19 posto, na 6.279 bodova.

Komentari