Wall Street pao, azijske burze porasle

Pixabay

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica pale jer se ulagači plaše da bi prosvjedi protiv strogih covid restrikcija u Kini mogli usporiti rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva. Istovremeno, na kineskim su burzama cijene dionica snažno porasle jer se ulagači nadaju popuštanju restriktivnih mjera za suzbijanje covida-19, a to je podržalo i ostala azijska tržišta dionica.

Dow Jones skliznuo je 1,45 posto, na 33.849 bodova, dok je S&P 500 pao 1,54 posto, na 3.963 boda, a Nasdaq indeks 1,58 posto, na 11.049 bodova.

Kao i ostale najveće burze u svijetu, Wall Street je jučer bio pod pritiskom zbog prosvjeda protiv strogih restriktivnih mjera za suzbijanje širenja covida-19 u nekoliko kineskih gradova, uključujući financijsko središte Šangaj, kao i dio glavnog grada Pekinga. Val nezadovoljstva potaknut je požarom, koji je izbio u zgradi u glavnom gradu regije Xinjiang Urumqiju, a u kojemu je poginulo deset osoba. Bijes javnosti izazvale su sumnje da stanari zgrade nisu mogli na vrijeme pobjeći jer je zgrada djelomično bila u ‘lockdownu’.

Negativno na tržišta utječu i vijesti o daljnjem rastu broja zaraženih covid-19 virusom u Kini, što bi moglo dovesti do novih restriktivnih mjera, a to bi usporilo ionako već vrlo usporen rast drugog po veličini svjetskog gospodarstva.



– Postavlja se pitanje hoće li kineske vlasti ostati pri politici nulte tolerancije covida-19 ili će zauzeti stav SAD-a i drugih zemalja da se da ‘živi s covidom’. Mislimo da je politika Kine u vezi covida jedna od ključnih varijabli koje će utjecati na cijene dionica i investitore u 2023. godini, kaže Tom Hainlin, strateg u tvrtki U.S. Bank Wealth Management.

S&P i Nasdaq indeks našli su se pod pritiskom i zbog pada cijene dionice Applea za 2,6 posto, što je posljedica nemira u kineskoj tvornici u kojoj se proizvodi najviše iPhonea. Ulagači se, naime, plaše da će zbog zastoja u proizvodnji podbaciti blagdanska prodaja tih Appleovih pametnih telefona.

Tako su jučer burzovni indeksi izgubili gotovo sve dobitke od prošloga tjedna, kada su ulagači bili optimistični zahvaljujući naznakama da bi američka središnja banka mogla usporiti tempo povećanja kamata.

I ovoga će tjedna u fokusu ulagača biti izjave čelnika Feda jer su i dalje otvorena pitanja kako će se idućih mjeseci kretati inflacija i do koje će razine Fed povećavati kamatne stope.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,17 posto, na 7.474 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,09 posto, na 14.383 boda, a pariški CAC 0,70 posto, na 6.665 bodova.

Na kineskim su burzama u utorak cijene dionica snažno porasle jer se ulagači nadaju popuštanju restriktivnih mjera za suzbijanje covida-19, a to je podržalo i ostala azijska tržišta dionica.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 1,8 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,4 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu porasle između 0,3 i 4 posto.

Na samom početku trgovanja na burzama je vladao oprez, a cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu snažno su porasle kada je najavljena konferencija za novinare državnog savjeta za zdravstvo u vezi covid mjera.

Sazivanje press konferencije uzbudilo je tržište zbog mogućeg popuštanja restriktivnih mjera, pišu analitičari ANZ-a u osvrtu na situaciju na tržištima.

Ulagači se nadaju da će vlasti najaviti postupno popuštanje strogih restriktivnih mjera, s obzirom da je jučer prvi put nakon više od tjedan dana broj zaraženih covidom u cijeloj zemlji bio manji nego dan prije.

Zbog toga su podaci o daljnjem rastu broja zaraženih u Šangaju i Pekingu, kao i prosvjedi protiv restriktivnih mjera u nekoliko kineskih gradova pali u drugi plan.

Ulagače su ohrabrile i nove mjere kineskih vlasti za podršku uzdrmanom tržištu nekretnina.

Dolar oslabio, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 106,29 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 106,35 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 138,45 na 138,65 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0375 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0355 dolara.

Cijene su nafte, pak, snažno porasle, nakon što su jučer skliznule blizu najnižih razina u ovoj godini. Cijena barela na londonskom tržištu skočila je jutros 2,5 posto, na 85,30 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,2 posto, na 78,95 dolara.

Komentari