Wall Street oštro pao, oporavak gospodarstva usporio

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi oštro pali jer ulagače zabrinjava usporavanje oporavka gospodarstva i jer je malo vjerojatno da će Kongres uskoro prihvatiti nove fiskalne poticajne mjere.

Dow Jones skliznuo je 525 bodova ili 1,92 posto, na 26.763 boda, dok je S&P 500 potonuo 2,37 posto, na 3.236 bodova, a Nasdaq indeks 3,02 posto, na 10.632 boda.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a najviše u energetskom.

Oštro su pale i cijene dionica tehnoloških divova, kao što su Amazon.com, Apple i Alphabet, više od 2 posto, pa su izgubili dobitke od prethodnog dana.

Nada u brzi oporavak gospodarstva i goleme fiskalne i monetarne poticajne mjere potaknuli su snažan oporavak cijena dionica od ožujka, kada su zbog izbijanja koronakrize pale na najniže razine u više godina.

Početkom rujna S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli su rekordne razine, no od tada su oštro pali, ponajviše zbog korekcije cijena tehnoloških dionica, koje su do tada predvodile oporavak tržišta.

Negativno na tržište utječu i podaci koji pokazuju da se oporavak gospodarstva od koronakrize usporava, nakon zamaha prethodnih mjeseci.

Prema izvješću tvrtke IHS Markit, u rujnu su tvorničke aktivnosti u SAD-u porasle, dok je oporavak većeg, uslužnog sektora usporen.

Zbog toga su nade u brzi oporavak gospodarstva splasnule.

„Gospodarska aktivnost kreće se na otprilike 80 posto razine od prije pandemije koronavirusa i neće se vratiti na te razine dok se ne razvije cjepivo. Oporavak je sporiji nego što je bio u ona tri mjeseca kada se gospodarstvo otvaralo nakon ‘lockdowna’”, kaže Jason Pride, direktor u tvrtki Glenmede.

Osim zbog usporenog rasta gospodarstva, na tržištu vlada nesigurnost zbog daljnjeg širenja koronavirusa, predstojećih predsjedničkih izbora u SAD-u i nedostatka novih poticajnih mjera.

Predsjednik američke središnje banke Jerome Powell kazao je jučer da je Fed spreman uvesti i nove poticajne mjere, ako to bude potrebno, te ponovio da bi Kongres trebao donijeti nove fiskalne poticajne mjere.

No, malo je vjerojatno da će Kongres uskoro donijeti takve mjere, s obzirom na sukobe u Washingtonu uoči predsjedničkih izbora 3. studenoga. Predsjednik Donald Trump htio bi prije izbora imenovati novog suca Vrhovnog suda na mjesto Ruth Bader Ginsburg, koja je umrla u petak, dok se predsjednički kandidat Joe Biden tome protivi.

Oko toga je podijeljen i Kongres, pa je malo vjerojatno da će se zastupnici Demokratske i Republikanske prije izbora dogovoriti o novim poticajnim fiskalnim mjerama američkom gospodarstvu.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,20 posto, na 5.899 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,39 posto, na 12.642 boda, a pariški CAC 0,62 posto, na 4.802 boda.

Komentari