Wall Street dosegnuo rekordnu razinu nakon najave Fed-a kako će dozvoliti višu inflaciju kako bi se podržalo tržište rada i šire gospodarstvo

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu peti dan zaredom, nakon što je Fed najavio novi pristup prema inflaciji, dok je Nasdaq indeks skliznuo s rekordne razine jer su pale cijene dionica nekoliko velikih tehnoloških kompanija.

Dow Jones ojačao je 160 bodova ili 0,57 posto, na 28.492 boda, dok je S&P 500 porastao 0,17 posto, na rekordnih 3.484 boda. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,34 posto, na 11.625 bodova.

Peti rekord S&P 500 indeksa zaredom zahvaljuje se promjenama u vođenju monetarne politike koje je jučer najavio predsjednik američke središnja banke Jerome Powell.

Powell je poručio da će Fed ubuduće dozvoliti višu inflaciju kako bi se podržalo tržište rada i šire gospodarstvo, pa će tako voditi politiku prosječnog inflacijskog cilja, što znači da će dopustiti i nešto veću inflaciju od 2 posto prije nego što poveća ključne kamatne stope.



Dosad se, naime, moglo očekivati da će Fed povećati kamate kada se inflacija približi ciljanoj razini od 2 posto, dok bi ubuduće kamate mogle ostati niske čak i ako inflacija bude nešto veća od 2 posto.

Fed je na početku izbijanja koronakrize oštro smanjio ključne kamatne stope, na razinu blizu nule, a Powell je sada u osnovi poručio da će kamate ostati niske još dulje vrijeme, što bi trebalo pozitivno utjecati na tržište kapitala.

Powell je kazao i da će Fed koristiti sve alate koje ima na raspolaganju kako bi podržao oporavak gospodarstva i održao stabilnost cijena te snažno tržište rada.

S obzirom na situaciju u gospodarstvu „šanse da se inflacija uskoro značajnije podigne prilično su male. S ovim promjenama ili bez njih, Fed će kamate držati na nuli još nekoliko godina”, kaže Kathy Jones, direktorica u tvrtki Charles Schwab.

Dobici burzovnih indeksa kasnije su ponešto splasnuli, nakon što je predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi priopćila da su demokratski i republikanski zastupnici i dalje udaljeni u stajalištima po pitanju novih poticajnih gospodarskih mjera.

Među 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa najviše su jučer porasle cijene dionica u financijskom sektoru.

A nakon što je dan prije dosegnuo novu rekordnu razinu, jučer je Nasdaq indeks oslabio, što je posljedica pada cijena nekoliko velikih tehnoloških kompanija, uključujući Netflix i Facebook.

Premda je američko gospodarstvo u recesiji i premda je oporavak sporiji nego što se očekivalo, S&P 500 i Nasdaq indeks nadoknadili su sve gubitke od izbijanja koronakrize i kreću se na rekordnim razinama. Dow Jones indeks udaljen je, pak, od svoje rekordne razine iz veljače oko 3,5 posto.

Snažan oporavak tržišta kapitala od pada na početku koronakrize u ožujku ponajviše se zahvaljuje dosad nezabilježenim poticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama. Ti su fiskalni i monetarni poticaji preplavili američka financijska tržišta gotovinom, a u potrazi za najvišim prinosima ulagači su novac usmjerili u dionice.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE oslabio je 0,75 posto, na 5.999 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,71 posto, na 13.096 bodova, a pariški CAC 0,64 posto, na 5.015 bodova.

Komentari