Wall Street blago skliznuo s rekordnih razina, dio ulagača se boji inflacije i većih poreza

Zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle 24 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi skliznuli s rekordnih razina jer su ulagači oprezni uoči početka sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija.

Dow Jones oslabio je 96 bodova ili 0,29 posto, na 33.430 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,10 posto, na 4.073 boda, a Nasdaq indeks 0,05 posto, na 13.698 bodova.


U ponedjeljak su, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo gospodarskim pokazateljima, Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove najviše razine u povijesti.

No, u utorak su blago skliznuli s tih razina jer su ulagači oprezni uoči početka sezone objava poslovnih izvješća kompanija za prvo tromjesečje ove godine.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle 24 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

“Veliko pitanje na koje nemamo odgovor jest koliko je gospodarstvo trenutno otvoreno. Cijene dionica odražavaju očekivanja da će se situacija u gospodarstvu normalizirati prije nego što se mislilo, no nije sasvim jasno gdje smo sada u tom procesu”, kaže Stephen Massocca, potpredsjednik u tvrtki Wedbush Securities.

Fiskalne i monetarne mjere mogle bi dovesti do inflacije 

Ulagači očekuju da će se, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajima, oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva od koronakrize ubrzati.

Stoga posljednjih tjedana snažnije rastu cijene dionica u cikličkim sektorima, kao što su energetski, industrijski i rudarski, koji su najviše osjetljivi na kretanje gospodarstva.

No, stabilan je i tehnološki sektor, koji je ove godine, nakon snažnog lanjskog skoka, ponešto zaostajao po rastu.

S ubrzanjem procesa cijepljenja protiv covida-19 u SAD-u, ulagači se nadaju da će se uskoro normalizirati društveni i gospodarski život, dok bi plan infrastrukturnih ulaganja u iznosu od oko 2.000 milijardi dolara, koji je nedavno predstavio predsjednik Joe Biden, trebao dodatno ubrzati rast gospodarstva.

No, dio ulagača plaši se da bi goleme fiskalne i monetarne mjere mogle izazvati jačanje inflacije i da bi vlasti mogle povećati poreze kako bi financirale sve te poticajne mjere.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 1,28 posto, na 6.823 boda, dok je frankfurtski DAX indeks ojačao 0,70 posto, na rekordnih 15.212 bodova, a pariški CAC 0,47 posto, na 6.131 bod.


Komentari