Wall Street blago porastao, cijene dionica tehnoloških divova padaju

Flickr

Na Wall Streetu su u utorak Dow Jones i S&P 500 indeks blago ojačali, zahvaljujući rastu cijena dionica pred sam kraj trgovanja, dok je Nasdaq indeks ponovno pao zbog pritiska na tehnološki sektor.

Dow Jones ojačao je 15 bodova ili 0,05 posto, na 31.537 bodova, a S&P 500 0,13 posto, na 3.881 bod. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,50 posto, na 13.465 bodova.

I jučer se na najvećoj svjetskoj burzi trgovalo oprezno, pa su se cijelo vrijeme Dow Jones i S&P 500 izmjenjivali u pozitivnom i negativnom području.

Tek pred kraj trgovanja ti su indeksi blago porasli, pa je S&P 500 zabilježio prvi dnevni dobitak nakon pet dana gubitaka.


Novi pad Nasdaq indeksa posljedica je, pak, daljnjeg pritiska na dionice velikih tehnoloških kompanija jer se ulagači povlače iz tog sektora koji je, zahvaljujući zatvaranju gospodarstava i radu od kuće, mjesecima na tržištu predvodio po rastu.

S druge strane, porasle su cijene dionica u cikličkim sektorima, kao što su energetski, industrijski i financijski, koji bi trebali imati najviše koristi od novih poticajnih fiskalnih mjera i oporavka gospodarstva od koronakrize.

Bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija, napredak u cijepljenju protiv koronavirusa i nada u novi paket poticaja američkom gospodarstvu vrijedan 1.900 milijardi dolara potaknuli su početkom prošloga tjedna burzovne indekse na rekordne razine.

Fiskalni poticaji mogli bi podignuti inflaciju 

No, od tada su indeksi pod pritiskom, među ostalim, zbog strahovanja ulagača od jačanja inflacije.

Analitičari, naime, upozoravaju da bi golemi fiskalni i monetarni poticaji mogli ubrzo podignuti inflaciju.

Zbog toga se posljednjih dana prinosi na dugoročne američke državne obveznice kreću na najvišim razinama u godinu dana i na putu su najvećeg mjesečnog skoka u tri godine.

Kako bi jačanje inflacije moglo navesti Fed da poveća kamate prije nego što se na tržištu očekuje, jučer je u fokusu ulagača bilo izvješće predsjednika američke središnje banke u Kongresu u kojemu je Jerome Powell ublažio strahovanja da poticajna politika Feda povećava rizik od inflacijske spirale.

Powell je kazao da je gospodarski oporavak neujednačen i daleko od završetka i ponovio da će Fed voditi vrlo popustljivu monetarnu politiku sve dok to bude potrebno i dok to omogućuje niska inflacija.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u sedam su jučer cijene dionica porasle, dok su najviše pale u tehnološkom sektoru.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,21 posto, na 6.625 bodova, a pariški CAC 0,22 posto, na 5.779 bodova. Frankfurtski DAX skliznuo je, pak, 0,61 posto, na 13.864 boda.

Komentari