Wall Street blago pao, u fokusu pregovori u Washingtonu; Azijske burze također blago potonule

Flickr

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, zbog neizvjesnosti u vezi pregovora o novim gospodarskim poticajima u SAD-u, ali i zbog nepopustljivog širenja koronavirusa u svijetu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,6 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,7 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Australiji, Singapuru, Šangaju i Južnoj Koreji pale između 0,2 i 1,2 posto.

Azijske ulagače pokolebao je jučerašnji umjereni, ali ipak pad cijena dionica na Wall Streetu.



U fokusu ulagača i dalje su pregovori između Bijele kuće i Kongresa o novim mjerama za pomoć gospodarstvu u borbi protiv koronakrize.

Najvažnija su pitanja kolika će biti vrijednost poticaja i hoće li se dogovor postići prije predsjedničkih izbora početkom studenoga.

Ministar financija Stvene Mnuchin i Nancy Pelosi, predsjednica Zastupničkog doma Kongresa, poručili su jučer da je dogovor moguć, unatoč protivljenju republikanaca u Senatu, i da se pregovori nastavljaju u četvrtak.

Trump optužio demokrate da ne žele kompromis

Iz Bijele kuće je, pak, poručeno da i dalje postoje razlike u stajalištima između vlade i demokrata iz Zastupničkog doma, a predsjednik Donald Trump optužio je demokrate da ne žele postići kompromis.

“Smatramo da će dogovor ostati nedostižan, s obzirom na razlike u iznosima poticaja koji se predlažu. Bijela kuća predlaže 1.880 milijardi dolara poticaja, ili 9 posto BDP-a, a demokrati 2.200 milijardi, ili više od 10 posto BDP-a”, kaže Anthony Chan, strateg u banci Union Bancaire Privee (UBP).

Ulagači su na oprezu i zbog skorašnjih predsjedničkih izbora, na kojima bi mogao pobijediti demokratski kandidat Joe Biden, ali i zbog daljnjeg brzog širenja koronavirusa u Europi, zbog čega mnoge zemlje ponovno uvode restriktivne mjere, što bi moglo usporiti oporavak gospodarstava.

Širenje koronavirusa nastavlja se i u mnogim državama SAD-a. Gotovo dvije trećine saveznih država je u opasnoj zoni, što se tiče širenja virusa, a u šest je zabilježen rekordni dnevni broj umrlih od virusa.

Ulagače je razočarala i procjena Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da će gospodarstva u azijsko-pacifičkoj regiji u ovoj godini u prosjeku pasti za 2,2 posto, što nije zabilježeno nikada prije. Još nedavno MMF je očekivao pad u toj regiji za 1,6 posto.

MMF je poručio i da će oporavak biti spor i razlikovat će se od zemlje do zemlje, pri čemu će najviše biti pogođene zemlje koje više ovise o turizmu.

Komentari