Godišnje se krivotvori lijekova u vrijednosti od 4,03 milijarde eura. Prodaju se u malim paketima preko interneta

Ured Europske unije za intelektualno vlasništvo (EUIPO) i Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) objavili su novo izvješće u kojem se procjenjuje da ukupna vrijednost krivotvorenih farmacuetskih proizvoda kojima se trguje diljem svijeta iznosi gotovo 4,03 milijarde eura, piše u zajedničkom priopćenju EUIPO-a i OECD-a.

U sklopu studije provedena je analiza podataka na gotovo pola milijuna carinskih zapljena od 2014. do 2016. godine te je utvrđeno da se najčešće krivotvore antibiotici, lijekovi za poboljšanje kvalitete života i lijekovi protiv bolova.

Izvješće, kako se navodi u priopćenju, upotrebljava relevantni podskup podataka o zapljenama koje su obavila međunarodna tijela za izvršavanje zakonodavstva uključujući Svjetsku carinsku organizaciju, Glavnu upravu za oporezivanje i carinsku uniju Europske komisije i Ministarstvo domovinske sigurnosti SAD-a.

Izvješćem su obuhvaćeni i podaci iz Sustava za bilježenje slučajeva krivotvorenja Instituta za sigurnost farmaceutskih proizvoda (PSI). Sustav sadržava slučajeve koje su prijavila poduzeća članovi PSI-ja, a koji se odnose na prijevare u proizvodnji, pogrešno označivanje lijekova i prijevare u pogledu pakiranja. Osim toga, studija se, među ostalim, oslanja i na istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).



Nalazi izvješća ne odnose se na krivotvorene farmaceutske proizvode koji su proizvedeni i upotrebljavaju se unutar EU-a.

Krivotvore se lijekovi protiv raka, dijabetesa, za liječenje HIV-a

Carinski službenici zaplijenili su i druge lijekove, poput krivotvorenih lijekova protiv raka, dijabetesa, malarije, lokalnih anestetika, lijekova za liječenja HIV-a i lijekova za bolesti srca, navodi se u priopćenju EUIPO-a i OECD-a.

WHO, koja je bila jedan od izvora upotrijebljenih tijekom te studije, procjenjuje da su lijekovi koji ne zadovoljavaju standarde i krivotvoreni lijekovi protiv malarije u supsaharskoj Africi odgovorni za gotovo 116 tisuća smrtnih slučajeva godišnje.

Trgovinu krivotvorenim proizvodima olakšava sve veći broj malih pošiljki koje se dostavljaju poštom kao paket ili pismo i koje carinski službenici teže otkrivaju. U razdoblju od 2014. do 2016. dostave u obliku poštanskih pošiljki ili pošiljki kurirskom službom sačinjavale su 96 posto svih carinskih zapljena krivotvorenih farmaceutskih proizvoda.

Krivotvoreni proizvodi su prijetnja zdravlju ljudi

“Krivotvoreni farmaceutski proizvodi mogu predstavljati izravnu prijetnju zdravlju i životu ljudi, a činjenica da se u EU često dostavljaju putem malih paketa i internetske prodaje velik je izazov za tijela za provedbu zakona. Za rješavanje tog problema potrebno je ojačati trenutačnu koordinaciju na nacionalnoj razini i razini EU-a te je poduprijeti djelovanjem na globalnoj razini”, rekao je Christian Archambeau, izvršni direktor EUIPO-a.

Kao najveći proizvođači krivotvorenih farmaceutskih proizvoda u svijetu prepoznati su Indija, Kina a Singapur i Hong Kong kao najvažnije tranzitne točke u lancu opskrbe krivotvorenim farmaceutskim proizvodima.

Sjedišta tvrtki i poduzeća koji su najviše pogođeni krivotvorenjem i piratstvom uglavnom se nalaze u zemljama OECD-a kao što su Sjedinjene Američke Države, Ujedinjena Kraljevina, Francuska, Austrija, Njemačka i Švicarska, piše u priopćenju EUIPO-a i OECD-a.

Komentari