VRIJEDNOST DOLARA NA SVJETSKOM TRŽIŠTU Dolar oslabio prema europskoj, ojačao prema japanskoj valuti

Pixabay

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošloga tjedna pala, pri čemu je američka valuta oslabila prema europskoj, a ojačala prema japanskoj.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošloga tjedna 0,7 posto, na 95,96 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao 0,6 posto, na 114,30 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, za 0,6 posto, pa je cijena eura dosegnula 1,1310 dolara.



Kretanja na tržištu valuta pokazuju da je prošloga tjedna ojačala sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama, s obzirom da su popustila strahovanja od posljedica širenja omikron varijante koronacirusa.

Investitore je u srijedu ohrabrila južnoafrička studija, koja je pokazala da postoji manji rizik od hospitalizacije i razvoja teških oblika bolesti kod osoba zaraženih omikron varijantom u usporedbi sa zaraženima delta sojem.

Zahvaljujući povećanju sklonosti prema riziku, oslabile su valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, kao što su japanski jen i švicarski franak.

Iako je dolar oslabio prema košarici valuta u uvjetima poboljšanog ozračja prema riziku, većina analitičara očekuje da će jačati u idućim tjednima jer američki Fed počinje zaoštravati monetarnu politiku brže od ostalih središnjih banaka.

– Iako najnovije poboljšanje ozračja prema riziku pod utjecajem smanjenih strahova vezanih uz omikron varijantu trenutno pritišće dolar, očekujemo da će njegova korekcija na niže biti kratkog vijeka, ocijenio je Lee Hardman, valutni analitičar u MUFG-u.

– U porukama dužnosnika Feda u proteklih tjedan dana, uključujući one guvernera Feda Wallera i predsjednika Fedova ogranka u San Franciscu Dalyja, signalizirano je da razmišljaju o povećanju kamatnih stopa već na sjednici u ožujku, dodao je.

U fokusu ulagača bila je prošloga tjedna i turska lira, koja je prethodnih tjedana bila pod snažnim pritiskom. Međutim, prošloga joj je tjedna tečaj znatno porastao, zahvaljujući planu mjera predsjednika Tayyipa Erdogana kojima vlada i središnja banka namjeravaju štititi depozite u domaćoj valuti od fluktuacija na tržištu.

Komentari