Voću i povrću cijene ne padaju, a rekord ruši grah

Flickr/Flora Girl

I dok zbog inflacije ionako poskupljuju osnovne namirnice, cijena povrća zbog suše bit će još i veća.

Brojnom voću i povrću sezona je na vrhuncu, no cijene mu ne padaju. Zbog oluja i snažnog vjetra s jedne i dugotrajne suše s druge strane – mnogi su urodi u Slavoniji ovoga ljeta propali. Raznog povrća, ali i nekih drugih kultura bit će ove jeseni puno manje, ali po puno višim cijenama, piše HRT.

Suncokret na imanju Damira Andrišića u Petrijevcima nastradao je u nevremenu prije mjesec dana, a ni kukuruz nije nimalo bolje prošao.

“Čisto sumnjam da se može pokriti koliko smo uložili u to sve. Evo počela je udarati i trava, ambrozija, od velikih kiša. On je pao na zemlju”, kaže Andrišić.



Samo tridesetak kilometara dalje, u Vladislavcima – suša! Zbog rekordno visokih temperatura stradao je kupus. Bilo bi i gore, kažu, da nema natapanja.

“Čim je nečega manjak, tom je cijena veća. Ti se tu trudiš, pokušavaš i, u krajnjem cilju, naplatit ćeš taj svoj trud. Cijena je otišla gore, jednostavno je takva ponuda i potražnja i mi tu ne možemo puno”, kaže Robert Kovač iz Vladislavaca.

Vidljivo je to na glavnoj osječkoj tržnici. Kupus, za koji ova godina nikako nije bila dobra, stoji 10 kuna. Kilogram krumpira ponegdje i 6, paprike do 10, rajčice do 8 kuna. Rekord ipak ruši grah. Za kilogram jeftinije sorte treba izdvojiti čak 30 kuna. Razlog jasan.

“Velike vrućine, onda dođe kiša, mogućnost za bolesti”, objašnjava jedna prodavačica.

Temperaturnih krajnosti praćenih nevremenom već je svima puna kapa. Ovo je luda godina, kažu prodavači. Kupci, naravno, neugodno iznenađeni poskupljenjima. A jesen je pred vratima.

Komentari