OD UTORKA NOVE CIJENE GORIVA Vlada sutra donosi odluku o odmrzavanju cijena

Foto: Pixabay

Iako se sjednica vlade obično održava četvrtkom, ovog tjedna sjednica će biti već sutra i to sa samo dvije točke.

Prva je izjašnjavanje o amandmanima na Prijedlog državnog proračuna Republike Hrvatske za 2022. godinu i projekcija za 2023. i 2024. godinu, a druga Prijedlog uredbe o prestanku važenja Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Vlada sutra ukida zamrzavanje cijena
Razlog zašto se sjednica održava sutra jesu upravo cijene goriva. Naime, Vlada će sutra donijeti odluku o odmrzavanju cijena goriva te će od utorka na benzinskim pumpama biti nove cijene goriva.

To je i najavio neki dan ministar gospodarstva Tomislav Ćorić.



“I u tom kontekstu očekujemo od sljedećeg utorka da bi referentna cijena kao takva bila niža od one koju smo mi propisali. Upravo zbog toga vjerujemo da od sljedećeg utorka uredba kao takva više jednostavno u kontekstu obrane od povećanja cijene više neće imati smisla i u skladu s tim ćemo povući određene korake”, istaknuo je prošlog tjedna.

Naglasio je i kako u proteklih mjesec i pol, koliko je uredba na snazi, ona nije propisivala kolika točno mora biti cijena goriva distributera, već je propisivala gornju cijenu i to treba imati na umu.

Cijene goriva zamrznute od 14. listopada
Podsjetimo, vlada je 14. listopada donijela uredbu prema kojoj trgovci naftnim derivatima u idućih 30 dana mogu prodavati Eurosuper BS 95, Eurosuper BS 98 i Eurosuper BS 100 po cijeni od 11.10 kuna po litri, dok se za Eurodizel BS odredila maksimalna cijena od 11 kuna po litri, piše Index.

Nadalje, 11. studenoga vlada je produljila važenje te uredbe za još 30 dana, ali samo za naftne derivate bez dodatnih multifunkcionalnih aditiva.

Hrvatska je od 2014. u situaciji da joj tržište u potpunosti određuje cijene goriva. No, vlada je u listopadu prvi put posegnula za člankom 9., stavak 2, Zakona o naftnim derivatima, odnosno za donošenjem uredbe o ograničavanju cijena. Taj članak, naime, govori da vlada iznimno može radi zaštite potrošača i drugih opravdanih razloga uredbom propisati najvišu razinu maloprodajnih cijena naftnih derivata za neprekinuto razdoblje od najduže 90 dana.

 

Komentari