VLADA SMANJILA TROŠARINE Pogledajte koliko će koštati gorivo

Foto: Ranko Suvar/Cropix

Vlada je na telefonskoj sjednici donijela mjere za ublažavanje rasta cijena goriva, koji bi u utorak bez intervencije spremnik goriva digao i do 100 eura.

“Donijeli smo dvije uredbe, o trošarini na energente i prodajnim cijenama. U petak smo najavili da ćemo danas održati sjednicu kako bi na vrijeme poduzeli mjere. Odlučili smo dodatno smanjiti trošarine na benzinsko i dizelsko gorivo. Sada iznosi 80 lipa po litri bezolovnog benzina. Smanjili smo za dodatnih 40 lipa po litri. Za dizel smo smanjili za dodatnih lipa, što znači da smo smanjili trošarine 80 i 40 lipa ukupno.

Država je dakle smanjila trošarine sa 3.86 na 3.06 kn za benzin i s 3.06, na 2.66 kn za dizel.

Povrh uredbi o trošarinama novom uredbom uvodimo 14-dnevno mijenjanje cijena. I to bi bilo povoljnije za građane nego na tjednoj bazi kao do sada. Ova uredba bit će na snazi 30 dana, a ograničit ćemo i najveću maržu distributera koja se smanjuje za 10 lipa, na 0.65 kuna”, rekao je Andrej Plenković i dodao da se sve ovo događa zbog brutalne ruske agresije na Ukrajinu.



Nove cijene ne benzinskim pumpama će biti od srijede, a ne kao inače od utorka. Premijer kaže zbog pravnih propisa.

“Kao što smo rekli, dok god budu ovakve okolnosti, više nego neuobičajene, mi ćemo koristiti mehanizme na raspolaganju i intervenirati u korist hrvatskih građana”, dodao je.

Govoreći su slučajevima škola bez grijanja, premijer kaže kako djeca najesen neće krenuti u školu bez grijanja te da će se naći rješenje, prenosi Dnevno.

Na pitanje o nedolasku Sergeja Lavrova u Srbiju, poručio je kako to nema veze s nama.

“Srbija kao i sve zemlje mora dobro paziti čiju stranu bira i drži. Ako ima ambicije ići prema EU-u, mora se znati gdje je. Ovo nije vrijeme za sjediti na dvije stolice”, smatra premijer.

 

 

Komentari