Vlada Republike Hrvatske zbog plinske krize povećava kapacitet LNG terminala na Krku

Cropix

Suočena s energetskom krizom zbog ruske agresije na Ukrajinu, Vlada je na prvoj sjednici nakon godišnjeg odmora donijela stratešku odluku o povećanju kapaciteta LNG terminala na otoku Krku. Dodatno će se investirati u postojeći brod s ciljem da ima kapacitet 6 cijelih 1 milijardu kubičnih metara plina godišnje. Sadašnji kapacitet je 2, 9 milijardi. S tim je povezana i investicija u drugu cijev plinovoda na dionici Zlobin-Bosiljevo.

Nakon godinu i pol od službenog početka rada plutajućeg LNG-a u Omišlju, Vlada je odlučila udvostručiti njegove kapacitete i proširiti spojni plinovod kako bi Hrvatskoj omogućila sigurnu opskrbu plinom ali i važan energetski centar u regiji.

– Činimo Hrvatsku regionalnim energetskim hubom kada je riječ o kvalitetnom korištenju terminala za ukapljeni prirodni plin. Mi ćemo naravno koristiti na raspolaganju sve mjere iz plana Europske unije RePower EU koji je donesen u svibnju ove godine i iskoristiti ga za izgradnju energetske infrastrukture, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

– Ukupna investicija je 180 milijuna eura – 25 milijuna se odnosi na samo proširenje kapaciteta LNG-a, a 155 milijuna se odnosi na proširenje plinovodne mreže, rekao je Davor Filipović, ministar gospodarstva i održivog razvoja.



Plan je da se proširenje LNG terminala završi za godinu i pol dana dok bi se plinovod trebao izgraditi u tri godine. A plan punjenja podzemnog skladišta Okoli se ubrzava i trenutno je na 68 posto.

Vlada će za nekoliko tjedana predstaviti i novi paket mjera pomoći zbog rasta cijena energenata i inflacije a jedna od odluka je i ukidanje PDV na solarne panele.

– Svi oni koje žele investirati u solarne panele imat će naravno priliku da to rade bez PDV-a, dakle i tu ćemo ići sa stopom PDV-a od nula posto. To je vrlo važno, to je nakon konzultacija koje smo vodili proteklih dana jedna novost, rekao je Plenković.

Ministar financija ističe da će nove mjere prije svega biti usmjerene prema socijalno najugroženijima.

– I eventualne viškove poreznih prihoda ćemo svakako distribuirati na način koji će biti optimalan. Znamo što nas čeka, znamo kakvi su izazovi pred nama, znamo što je inflacija, znamo kakvo je naše okruženje, znamo što je s našim trgovinskim partnerima. Pratimo i tu situaciju, znamo koji su instrumenti na raspolaganju Vladi, znamo koji su instrumenti na raspolaganju središnjim bankama i reagirat ćemo adekvatno, poručio je Marko Primorac, ministar financija.

Za ponedjeljak najavljena je telefonska sjednica Vlada vezana uz nove cijene goriva.

Komentari