VLADA IMA NEKOLIKO CILJEVA Plenković: Novac iz EU omogućit će zelenu tranziciju u Hrvatskoj

Andrej Plenković Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Na digitalnoj energetskoj konferenciji ‘Upravljanje zelenom tranzicijom’ bio je i premijer Andrej Plenković koji je istaknuo kako je 2020. bila izazovna godina koja nas je naučila da se s izazovima poput pandemije možemo nositi samo zajedno.

“Hrvatska je imala i dva velika potresa te će obnova pogođenih područja iziskivati znatna financijska sredstva”, poručio je.

Rekao je kako se u kontekstu obnove gospodarstva koncept energetske obnove Hrvatske mora raditi u okviru zelenog razvoja gospodarstva te dodao da Hrvatska od EU u narednim sedam godina ima na raspolaganju 24,5 milijardi eura, prenosi Tportal.

“Ta sredstva omogućit će nam zelenu tranziciju. Provodit ćemo je u sklopu Nacionalne razvojne strategije 2030. koja će sutra biti u Saboru gdje očekujemo i njeno usvajanje”.



Naglasio je da je Hrvatska neto uvoznik energije i kako znatan dio svojih energetskih potreba ostvaruje uvozom nafte i plina.

Istaknuo je kako Hrvatska iz obnovljivih izvora energije zadovoljava 29 posto svojih energetskih potreba, čime smo premašili ciljeve EU.

“No, naši su ciljevi do 2030. unaprijediti i optimizirati mrežu prijenosa električne energije, omogućiti korištenje novih obnovljivih izvora energije, motivirati pronalaženje novih rješenja za skladištenje električne energije te unaprijediti korištenje biogoriva”, objasnio je.

 

Komentari