Vino Ventus Bura stiglo u grad bure – Senj!

Foto: Julio Frangen

U obnovljenom senjskom boutique hotelu Bura 45ºN predstavljena je hvarska vinarija Ventus iz Vrisnika. Bila je to prva vinska degustacija u hotelu, u kojem najavljuju da će, uz vinska, pripremati i druga zanimljiva događanja kao i to da će hotel raditi tijekom cijele godine, što je izvrsna vijest za senjsku turističku ponudu.

Vinariju Ventus osnovali su 2019. dvojica prijatelja, Damir Gurdulić i Ivo Plenković, koji su se već 25 godina bavili proizvodnjom vina kao samostalni OPG-ovci, a sada su se udružili s motom “zajedno smo jači”.

Vinogradi Ventus prostiru se po južnoj strani otoka Hvara i to oko mjesta Ivan Dolac i Sveta Nedjelja te na sjevernoj strani otoka oko mjesta Vrisnik u kojemu se nalazi konoba za degustaciju uređena u tradicijskome stilu. Vinarija nudi pet vina nazvanih prema vjetrovima koji pušu u Dalmaciji i prema položajima vinograda: Bura, Jugo, Maestral, Levant, Oštro. Sva su vina ekološki certificirana, a osim vina ponosni su i na ekološko maslinovo ulje.

Foto: Julio Frangen

Vinsku degustaciju vodila je prof. Marija Vukelić s vinarima, Damirom i Ivom, koji su došli s Hvara u Senj predstaviti svoja vina – i donijeti Buru u tekućem obliku. Uz vina bili su posluženi zalogaji koji su dodatno dočarali arome vina.



“Slatko za kraj” bio je hvarski paprenjak s Ventus logotipom ruže vjetrova, izrađen posebno za ovu prigodu.

Priču o povijesti vinogradarstva i vinarstva na otoku Hvaru te o vjetrovima ispričao je prof. povijesti i filozofije, Boris Petković koji je zbog ove prezentacije došao iz Bakra.

Foto: Julio Frangen

Degustacija je protekla u odličnoj atmosferi, Senjani su saznali puno o hvarskim vinima i izvornim sortama, družili se uz vrhunsku kapljicu te uživali u dodatnom sadržaju u gradu u kojemu je nažalost siromašna turistička ponuda i promocija grada.

Sljedeća vinska degustacija bit će degustacija vina iz iločke vinarije Herceg.

Komentari