Vijesti o cjepivu potaknule Wall Street na rekordne razine

Flickr

Na Wall Streetu su u ponedjeljak Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli najviše razine u povijesti jer je ulagače ohrabrila vijest o još jednom cjepivu protiv koronavirusa, pa je daljnje širenje tog virusa u SAD-u u drugom planu.

Dow Jones skočio je 470 bodova ili 1,60 posto, na 29.950 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,16 posto, na 3.626 bodova, a Nasdaq indeks 0,80 posto, na 11.924 boda.

Rekordni dosezi Dow Jones i S&P 500 indeksa zahvaljuju se objavi američke biotehnološke kompanije Moderna da se njezino cjepivo protiv covida-19 pokazalo učinkovitim kod 94,5 posto osoba cijepljenih u kliničkim ispitivanjima, što je djelotvornije od 90-postotne učinkovitosti cjepiva o kojemu su prošloga tjedna izvijestili Pfizer i BioNTech.

Moderna planira podnijeti zahtjev za odobrenjem cjepiva na tržištu SAD-a u idućim tjednima, pa bi SAD, nakon provjere regulatornih tijela i potvrde sigurnosti, uskoro mogao imati dva odobrena cjepiva i 60 milijuna doza za žurnu distribuciju već u prosincu.

Očekuje se rast dionica manjih kompanija 

“Vijesti o još jednom cjepivu potaknule su rast cijena cikličkih i dionica manjih kompanija jer bi se te kompanije mogle brzo oporaviti ako se situacija normalizira, a gospodarstvo otvori prije nego što se očekivalo”, kaže Robert Pavlik, portfelj menadžer u tvrtki Dakota Wealth.

U 10 od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, a najviše u energetskom, što se zahvaljuje snažnom rastu cijena nafte.

Snažno su porasle i cijene dionica kompanija povezanih s turizmom, koje su mjesecima bile pod pritiskom zbog restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje širenja koronavirusa.

Cijena dionice Moderne skočila je, pak, više od 9,5 posto.

Zahvaljujući vijestima o još jednom cjepivu, podaci o rekordnom broju novozaraženih koronavirusom u 40 saveznih država u SAD-u, što je mnoge od njih navelo da dodatno postrože restriktivne mjere, ostale su u drugom planu.

“Wall Street gleda na razdoblje udaljeno šest do 12 mjeseci. Ostaje pitanje kakve će štete pandemija nanijeti gospodarstvu do tada”, kaže Robert Pavlik.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,66 posto, na 6.431 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,47 posto, na 13.138 bodova, a pariški CAC 1,70 posto, na 5.471 bod.

Komentari