Veljko Ostojić: Prioritetno nam trebaju hoteli kategorije četiri i pet zvjezdica

Iako su prošle godine kategorizirani novi hoteli i kampovi, a ministar turizma Gari Cappelli je rekao kako je to “logičan slijed nakon postavljanja kvalitetnog okvira za održivi razvoj hrvatskog turizma”, ipak u Hrvatskoj još uvijek nema dovoljno hotelskih objekata.

Na problem nedostatka visokokategoriziranih hotela, osvrnuo se Veljko Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge turizma (HUT). On je rekao da je stanje nepovoljno, jer je u hotelskim kapacitetima svega 16 posto ukupnog broja kreveta u turizmu.

“Tih 16 posto stvara 40 posto ukupne dodane vrijednosti u turizmu. Smjer je jasan, a to je da nam trebaju novi kapaciteti kao i kapaciteti visoke kategorije u hotelima. No, to ne znači da nam ne trebaju visokokvalitetni kampovi kao i visokokvalitetni tzv. privatni smještaj”, istaknuo je Ostojić. Dodao je kako nam prioritetno trebaju hoteli kategorije četiri i pet zvjezdica.

Stopa PDV-a od 10 posto je konkurentna

Govoreći o aktualnoj poreznoj politici u turizmu, Ostojić je naglasio da u ovom trenutku, Hrvatska nije konkurentna mediteranskom krugu.



“Pozdravljamo smanjenje PDV-a na jela i slastice s 25 na 13 posto i mislimo da je to dobro prijelazno i privremeno rješenje, ali ipak smatramo da je stopa od 10 posto granica na hranu i piće. Takva stopa može biti konkurentna i ona postoji u, nama konkurentnim zemljama”, istaknuo je Ostojić.

Komentirajući novi Zakon o poticanju ulaganja, napomenuo je kako se do 6. veljače na e-savjetovanju nalaze izmjene i dopune tog Zakona gdje je zakonodavac predložio da se ukine mjera poticanja za velike poduzetnike za rekonstrukciju i izgradnju hotela koji bi trebali dobiti kategoriju četiri zvjezdice.

Turistički sektor koristi 25 posto poticaja za investicije

Ostojić je napomenuo kako i dalje ostaju poticaji za izgradnju hotela kategorije pet zvjezdica te za male i srednje hotele koji će imati kategoriju četiri i pet zvjezdica.

“Veliki hoteli su u proteklom razdoblju iskoristili 50 posto državnih poticaja. U HUT-u smatramo da prijedlog o ukidanju poticaja poduzetnicima za izgradnju hotela kategorije četiri zvjezdice, pogotovo u ovom trenutku hrvatskog turizma nije najkvalitetniji. Nadam se i vjerujem, da će cijeli turistički sektor uspjeti argumentirati zbog čega ovakav tekst zakona ne bi trebao proći, već bi se trebao vratiti na prijašnje stanje”, zaključio je Ostojić. Inače, turistički sektor koristi samo 25 posto poticaja za investicije.

Gari Cappelli: Novim smještajnim objektima privlačimo goste raznih interesa

Komentari