Vanđelić o obnovi Zagreba: Ovo je dosad najveći financijski trošak za državu, pokusat ćemo ugraditi najviše standarde kontrole

Već u 2021. u obnovu Zagreba uložit ćemo dvije milijarde kuna, a stvarna obnova na terenu trebala bi početi na proljeće iduće godine, kazao je u razgovoru za Jutarnji list v. d. ravnatelja Fonda za obnovu grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije Damir Vanđelić. 

Dnevnik navodi da Vanđelić, dosadašnji predsjednik Nadzornog odbora Ine i član Nadzornog odbora Croatia osiguranja, u sljedećih 15 dana mora registrirati Fond, a potom i raspisati natječaj za ravnatelja, na koji se, kako kaže, “zasad planira javiti”.

Podsjećaju da je široj javnosti postao poznat kada ga je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, u vrijeme političke krize oko formiranja koalicijske Vlade HDZ-a i Mosta, predložila za privremenog premijera.

Intrigantan je i Vanđelićev životni put. Zarobljen je 12. rujna 1991. u Hrvatskoj Kostajnici. U glinskom logoru Vanđelić je proveo točno 173 dana. Razmijenjen je među posljednjima, tek u petom pokušaju. Kasnije je završio Fakultet strojarstva i brodogradnje te je izgradio uspješnu karijeru u biznisu.



“Riječ je izazovu, a i važno mi je da grad uđe u ubrzanu obnovu. Želim da osmislimo sustav koji će biti stručan, efikasan i maksimalno transparentan te uz minimaliziranje korupcije. Obnova će biti značajan teret za našu državu i nema prostora za greške i neuspjehe”.

Pojasnio je kako, primjerice, želi da se u javnoj nabavi uvedu elektronske aukcije koje bi mogle maksimalno digitalizirati proces.

“Također ćemo imati nadzor od strane osnivača, zatim od strane Upravnog vijeća, a iz ugovornih obveza već proizlazi potreba za osnivanjem interne revizije. No, tražit ću da imamo i vanjsku, nezavisnu reviziju. Budući da je ovo dosad najveći financijski trošak za državu, pokusat ćemo ugraditi najviše standarde kontrole”, kazao je Vanđelić.

U intervjuu za subotnji Jutarnji list Vanđelić je kazao i da za sada ne razmišlja o kandidaturi za zagrebačkog gradonačelnika, o kojoj se pisalo u medijima.

Komentari