Uvodi se povratna naknada za PET ambalažu, proizvođači najavili poskupljenje

Ilustracija

Uvedena je povratna naknada od pedeset lipa za nove vrste PET ambalaže mlijeka i mliječnih proizvoda za volumen od dva decilitra naviše, a proizvođači su najavili nova poskupljenja.

“Moramo vidjeti kompletnu kalkulaciju da vidimo koliko nam se cijena ambalaže podignula, na polici će to biti nešto skuplje”, potvrdio je vlasnik mljekare Sandi Orbanić.

Dragica Bagarić iz Eko Ozre objasnila je koliko to iznositi u brojkama. “Poskupit će proizvodi mlijeka i mliječnih proizvoda koji dolaze isključivo u PET ambalaži za pedeset lipa“.

Kupci će se, strahuju domaći mljekari, okrenuti jeftinijoj uvoznoj varijanti. A njima će donijeti novi udarac na sektor.


“Imamo situaciju da će se moguće navike potrošača promijeniti i da će u tom dijelu doći do pada potrošnje mlijeka i time opet problemi za mliječni sektor”, istaknuo je Dalibor Janda iz udruge Cromilk za Novu TV.

No, ministar gospodarstva Tomislav Ćorić napominje, realno poskupljenje je tek dvije lipe, onoliko koliko proizvođači moraju platiti Fondu za očuvanje okoliša.

“Povećat će se nominalno cijena, međutim onog trenutka kad tu bocu kupite, odnesete kući, popijete to mlijeko tog trenutka bocu vraćate i vaših pedeset lipa je vaših pedeset lipa”.

Još jedna novost koja kreće od danas je i direktiva Europske unije koja nalaže da bi se trebala obustaviti proizvodnja i prodaja jednokratne plastične ambalaže.

Iako europska direktiva nalaže da zabrana prodaje plastičnih slamki, čaša, pribora za jelo te štapića za uši na snagu treba stupiti danas, na hrvatskim će se policama ovi proizvodi ipak nalaziti još neko vrijeme.

Odluka o njihovoj zabrani poslana je na drugo čitanje u Sabor, a na snagu će službeno stupiti tek kada bude i izglasana.

Komentari