Usporavanjem inflacije porasle azijske burze

Azijske burze danas su porasle, prateći uzlet na Wall Streetu nakon objave podatka o usporavanju rasta inflacije u SAD-u, što je ojačalo nade investitora da bi Fed mogao biti manje agresivan oko podizanja kamatnih stopa, dok je tečaj dolara iz istog tog razloga zabilježio najveći pad u zadnjih pet mjeseci.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica bez japanskih oko 6.30 sati bio je u plusu 1 posto, potaknut skokom australske burze za 1,2 posto, južnokorejske za 1,4 posto i hongkonške za 1,2 posto. Tokijska burza danas je zatvorena zbog praznika u Japanu.

Dobro raspoloženje na azijskim dioničkim tržištima rezultat je objave podatka o usporavanju rasta američke inflacije s lipanjskih rekordnih 9,1 posto na 8,5 posto u srpnju, što je također i blago ispod očekivanja. Taj podatak potaknuo je nadu investitora u dionice da je inflacija u lipnju bila na vrhuncu, a da bi njezino usporavanje moglo nagnati Fed na manje agresivno zaoštravanje monetarne politike ubuduće.

Fed je, naime, od ožujka podignuo ključne kamatne stope za 2,25 postotnih bodova, a tako oštar rast troškova zaduživanja probudio je zadnjih mjeseci strah na tržištima kapitala od recesije u SAD-u.



– Rastući troškovi zaduživanja zbog Fedove predanosti borbi protiv inflacije golemi su problem za tržišta dionica u ovoj godini, stoga svaki znak slabljenja inflacije predstavlja pozitivnu vijest. Međutim, izgledi za manje agresivnim zatezanjem monetarne politike potkopali su potporu američkom dolaru, ističe Oliver Blackbourn, portfelj menadžer pri Janus Henderson Investorsu.

Na krilima usporavanja rasta inflacije, tržišni sudionici sada procjenjuju da su šanse da Fed i u rujnu podigne kamatne stope za 0,75 postotnih bodova, već treći put zaredom, ispod 50 posto, dok su prije objave izvješća o inflaciji takva očekivanja bila na 70 posto.

– Za Fed je srpanjski izvještaj o inflaciji dobar prvi korak prema proglašavanju pobjede nad inflacijom. Ipak, bit će potrebno još najmanje jedno ili dva slična izvješća o inflaciji prije nego Fed stekne uvjerenje da je hitnost u vezi inflacije završila, smatra Elliot Clarke, ekonomist pri Westpacu.

I zaista, Fed ne ostavlja sumnje da će nastaviti sa zaoštrvanjem monetarne politike. Predsjednik Feda u Chicagu Charles Evans u srijedu je ocijenio kako je temeljna inflacija i dalje “neprihvatljivo” visoka te da će Fed morati nastaviti sa zaoštravanjem.

Predsjednik Feda u Minneapolisu Neel Kashkari, pak, istaknuo je da iako je najnovije izvješće o usporavanju inflacije “dobrodošlo”, Fed je “daleko, daleko od proglašavanja pobjede” te će morati još podizati kamatne stope.

Najveći pad tečaja dolara u pet mjeseci

Na deviznim tržištima, pak, dolarov indeks jutros stagnira na 105,35 bodova, nakon što je jučer potonuo 1 posto, zabilježivši najveći pad u zadnjih pet mjeseci.

Razlog njegovom padu su smanjena očekivanja tržišnih sudionika o daljnjem tempu podizanja kamatnih stopa u SAD-u nakon boljeg od očekivanja srpanjskog izvješća o inflaciji. Ranija očekivanja daljnjeg Fedovog oštrog podizanja kamatnih stopa, naime, dosad su podupirla rast tečaja američke valute, zbog očekivanih viših prinosa.

Tečaj dolara pritom je prema euro oslabio 0,84 posto, najviše od sredine lipnja, te se jutros eurom truje po 1,0297 dolata.

Poskupio je znatno i tečaj jena, za 1,6 posto, na 132,83 jena za dolar.

Komentari