URTH: Neodgovorno ponašanje građana i turista može dovesti do ponovnog zatvaranja i kraha jesenske turističke sezone na kontinentu

Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

U Hrvatskoj ne postoji samo turizam koji se odvija na jadranskom dijelu već i u kontinentalnim dijelovima države. Iz Udruge ruralnog turizma Hrvatske (URTH) upozorili su da trenutna situacija oko koronavirusa i neodgovorno ponašanje građana mogu dovesti do novog zatvaranja na jesen te na taj način ugroziti turističku sezonu na kontinentu.

Stoga su apelirali na odgovornost i solidarnost.

“I dok turizam u ruralnim područjima bilježi rekordne rezultate u prvoj polovini godine, neodgovorno ponašanje građana i turista može dovesti do ponovnog zatvaranja i kraha jesenske turističke sezone na kontinentu”, piše u priopćenju Udruge.

Članovi URTH-a ističu kako je od početka pandemije turizam u ruralnim i kontinentalnim područjima podnio veliki teret krize zatvaranjem objekata i ograničenim mogućnostima za rad.



“U trenutcima kada nije bilo valjanih razloga da budemo zatvoreni, bili smo solidarni i nismo se bunili jer smo bili svjesni važnosti glavne turističke sezone u primorskoj Hrvatskoj za opstojnost hrvatskog proračuna. Sada pozivamo naše kolege, goste i turiste kao i sve građane i građanke da svojim odgovornim ponašanjem pokažu solidarnost kako bismo izbjegli širenje zaraze i novo zatvaranje”, navodi se u priopćenju koje potpisuje voditeljica URTH-a Aleksandra Kuratko Pani.

Prva nacionalna kampanja o ruralnom turizmu

U suradnji s Ministarstvom turizma i sporta, Udruga je inicirala prvu nacionalnu kampanju o ruralnom turizmu pod nazivom “Doživi domaće – Istraži ruralnu Hrvatsku” čija je prva faza upravo završila.

U Udruzi su se pohvalili kako je prema podacima zabilježen rekordan posjet parkovima prirode, muzejima i ostalim sadržajima seoskog, kulturnog i pustolovnog turizma u ruralnom prostoru te isto očekuju i na jesen.

“Novi val pandemije ugrozio bi nastavak ovih pozitivnih trendova i brojna radna mjesta na kontinentu”, piše u priopćenju.

Smatraju da će očekivani dolazak brojnih turista iz svih dijelova svijeta zasigurno produbiti širenje zaraze, a da se samo striktnim poštivanjem mjera može pridonjeti obuzdavanju novog vala.

Iz Udruge poručuju kako pozdravljaju projekt “Safe stay in Croati” te naglašavaju kako su kriteriji za dobivanje nacionalne oznake Safe stay minimalni i jednostavni, a njihovo poštivanje jedan od glavnih preduvjeta za zaustavljanje pandemije tijekom glavne turističke sezone.

“Do kada će ona trajati i hoće li biti jesenske turističke sezone u kontinentalnoj Hrvatskoj, kao i do koje mjere će se napuniti državni i lokalni proračuni, ovisi o svakome od nas. Stoga, budimo odgovorni i solidarni”, zaključuju iz URTH-a.

Komentari