Uprava Đuro Đaković Specijalnih vozila dala ostavku

Danijel Soldo / CROPIX

Članovi Uprave Đuro Đaković Specijalnih vozila – predsjednik Bartol Jerković i član Darko Grbac, u ponedjeljak su podnijeli ostavke, obrazlažući uz ostalo da nisu uspjeli pronaći odgovarajuće rješenje za nastavak financiranja ugovorene proizvodnje te ne žele biti prepreka za bilo koji daljnji proces preustroja, objavila je Đuro Đaković grupa.

Članovi Uprave Đuro Đaković Specijalnih vozila – Bartol Jerković, predsjednik Uprave, i Darko Grbac, član Uprave, su danas podnijeli ostavke na navedene dužnosti, a koje stupaju na snagu 12. prosinca 2019. godine, do kada će Nadzorni odbor imenovati novu Upravu, navodi se u objavi Đuro Đaković grupe, u čijem je većinskom vlasništvu i tvrtka ĐĐ Specijalna vozila.

Nakon što nisu našli rješenje za aktualne probleme

U objavi putem Zagrebačke burze se uz ostalo prenosi kako su članovi Uprave Đuro Đaković Specijalnih vozila u obrazloženju naveli kako su, nakon što je utvrđen problem s izostankom nastavka financiranja proizvodnje vagona, uslijed čega je tvrtka došla u tešku situaciju u realizaciji aktivnih ugovora, Uprava odmah pokušala naći novo rješenje za osiguranje kreditnog okvira za samoodrživo financiranje proizvodnje koja je ugovorena i koja osigurava punu zaposlenost u narednih 18 mjeseci.

“Suočena s izostankom generalnog rješenja financiranja aktivne i ugovorene proizvodnje, Uprava je u rujnu razradila nekoliko modela za među-financiranje dovršetka preko 100 vagona u visokim fazama proizvodnje, s povratom kredita za među-financiranje do kraja 2019. godine, kao premoštenje do realizacije kreditnog okvira. Niti nakon višemjesečnih intenzivnih aktivnosti nije pronađeno odgovarajuće rješenje, a društvo je po prvi put nakon 15 godina došlo u situaciju da ne može isplatiti plaću te da ima blokirane poslovne račune”, ističe se u obrazloženju ostavke članova Uprave Đuro Đaković Specijalnih vozila.



Tvrtka ostaje bez radnika

Dodaje se i kako ta tvrtka postaje sve izloženije odlasku radnika, ne samo deficitarnih proizvodnih struka nego i inženjerskog te upravljačkog osoblja, uz stalno prisutnu opasnost od raskidanja ugovora od strane prvorazrednih kupaca iz EU zemalja.

“Ocjenjujući da je društvo u vrlo kritičnoj situaciji koju ova Uprava ne može sama riješiti, a ne želeći biti preprekom za bilo koji daljnji proces preustroja, Uprava je donijela odluku o ostavci”, prenosi se u objavi, uz najavu da će Nadzorni odbor do 12. prosinca 2019. godine imenovati novu Upravu.

Komentari