UNWTO: Svijetom 2019. putovalo 1,5 milijardi turista

Unazad 10 godina sve se više putuje svijetom, a to dokazuju i podaci Svjetske turističke organizacije (UNWTO). Sudeći prema 1,5 milijardi turista koji su prošle godine putovali svjetskim turističkim odredištima, može se reći kako je to bila rekordna godina za svjetski turizam.

Statistički promatrano, 2019. je putovalo četiri posto više turista nego 2018., a nastavak toga trenda očekuje se i ove godine, objavljeno je u Svjetskom turističkom barometru UNWTO-a.

Prošla godina je bila deseta godina za redom u kojoj je zabilježen rast putovanja turista, a predviđa se kako će na nastavak pozitivnih trendova u turizmu ove godine utjecati Olimpijske igre u Tokiju te izložba Expo u Dubaiju.

Godina turizma i ruralnog razvoja

UNWTO je 2020. označio “Godinom turizma i ruralnog razvoja” čime naglašava turistički razvitak ruralnih područja u svijetu.



Prema podacima UNWTO-a, vidljivo je kako su sve turističke regije u svijetu ostvarile porast međunarodnih turističkih dolazaka, ali je blagi zastoj u razvoju turizma nastao zbog neizvjesnosti zbog Brexita, propasti turoperatora Thomasa Cooka te zbog usporavanja globalnog gospodarstva.

Bliski Istok doživljava turističku ekspanziju, jer je 2019. zabilježio najbrže rastuće međunarodne turističke dolaske. U zemljama Bliskog Istoka prošle godine je registrirano osam posto više turističkih dolazaka nego 2018. Nakon toga slijede Azija i Oceanija s povećanjem od pet posto u odnosu na pretprošlu godinu.

Usporedbe radi, u Europi je broj dolazaka turista bio za četiri posto sporiji nego prethodnih godina. No, Europa i dalje ostaje vodeća svjetska regija sa zabilježenih najviše turističkih dolazaka – 743 milijuna ili 51 posto od ukupnog broja svjetskih turističkih dolazaka.

Komentari