ULAGAČI ZABRINUTI! Širenje delta varijante koronavirusa utječe na poslovanje na svjetskim burzama

Zbog zabrinutosti ulagača oko širenja delta varijante koronavirusa što je posljedično dovelo do korekcije cijena ključnih sirovina nafte i metala, svi najvažniji indeksi na azijskim burzama su u utorak bili u blagom minusu. 

Tako je MSCI indeks azijskih dionica bez japanskih oko 6,30 sati bio u minusu 0,4 posto. Južnokorejski Kospi pao je 0,56 posto, a kineski CSI300 za 0,33 posto.

S druge strane, japanski Nikkei bio je u plusu 0,1 posto, a australski S&P/ASX299 za 0,2 posto, oba poduprta solidnim zaradama kompanija u drugom tromjesečju.

“Sa širenjem delta varijante koronavirusa, upravitelji fondova koji su se preinvestirali sada se rješavaju tih pozicija jer u sadašnjim uvjetima ta strategija više ne funkcionira”, rekao je Dennis Dick, trgovac u investicijskom društvu Bright Trading.



Stabilizirala se cijena zlata

U utorak se cijena nafte lagano oporavila nakon što je u ponedjeljak potonula četiri posto. Tako je barel Brent nafte na londonskom tržištu ojačao 0,36 posto, na 69,29 dolara, a na američkom 0,53 posto, na 66,82 dolara.

Stabilizirala se i cijena zlata nakon što je u ponedjeljak potonula na najnižu razinu u zadnja četiri mjeseca pod utjecajem boljeg od očekivanja izvješća o zaposlenosti u SAD-u u srpnju. To je potaknulo špekulacije da bi Fed mogao zaoštriti monetarnu politiku i prije nego se očekuje. Spot cijena unce zlata ojačala je 0,16 posto, na 1.732 dolara.

Na valutnim tržištima, dolar je oslabio blagih 0,03 posto prema euru, na 1.1732 dolara za euro, što je njegova najniža razina od početka travnja. Istodobno, prema jenu, dolar se u utorak zadržao na najvišoj razini u zadnja dva tjedna od 110,38 jena.

Komentari