ULAGAČI ZABRINUTI Cijene nafte ostale gotovo nepromijenjene, spori oporavak proizvodnje u Meksičkom zaljevu

Pixabay

Na svjetskom tržištu proteklog su tjedna cijene nafte ostale gotovo nepromijenjene u odnosu na tjedan ranije. Naime, ulagače zabrinjava usporavanje oporavka gospodarstva od koronakrize. S druge strane, podršku cijenama pruža spori oporavak proizvodnje nafte u Meksičkom zaljevu. 

Tako je cijena barela na londonskoj burzi oslabila je prošloga tjedna 0,1 posto, na 72,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0,8 posto, na 69,29 dolara.

Podršku cijenama na američkom tržištu pružio je spori oporavak proizvodnje i prerade u Meksičkom zaljevu nakon pustošenja uragana Ida.

Obustavljeno je oko 80 posto proizvodnje nafte i plina, a rafinerijama u Louisiani možda će trebati tjedni da obnove preradu. Proizvodnja je smanjena za oko 1,7 milijuna barela dnevno. Na platformama su vidljiva oštećenja kao i na heliodromima te u spremnicima goriva.



Organizacija zemalja-izvoznika nafte (OPEC) i njezinih saveznika odlučila je da će u mjesecima do kraja godine povećavati proizvodnju za 400 tisuća barela dnevno, unatoč zahtjevu SAD-a da se na tržište izbaci znatno više barela.

Washington je nakon sastanka izrazio zadovoljstvo povećanjem opskrbe i najavio da će nastojati utjecati na OPEC i saveznike tog kartela kako bi se potaknuo oporavak gospodarstva.

A na usporavanje oporavka najvećih svjetskih gospodarstava ukazuje niz posljednjih podataka.

Tako je, među ostalim, u petak objavljeno da je u SAD-u u kolovozu broj zaposlenih porastao za samo 235 tisuća, znatno manje u odnosu na očekivanih 750 tisuća i znatno manje nego mjesec dana prije.

Komentari