Ulagače je ohrabrio FED-ov potez bez presedana za pomoć gospodarstvu

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica porasle jer je ulagače ohrabrio novi program američke središnje banke za pomoć gospodarstvu, što je zasjenilo još jedan val rasta nezaposlenosti zbog koronakrize.

Dow Jones ojačao je 285 bodova ili 1,22 posto, na 23.719 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,45 posto, na 2.789 bodova, a Nasdaq indeks 0,77 posto, na 8.153 boda.

Ulagače je ohrabrio još jedan Fedov potez bez presedana kojim nastoji pomoći gospodarstvu koje je paralizirano zbog oštrih mjera za suzbijanje koronavirusa.

Nakon što je prije mjesec dana žurno srezao ključne kamate na nulu i putem različitih programa u financijski sustav ubrizgao više tisuća milijardi dolara, Fed je jučer najavio program vrijedan 2.300 milijardi dolara namijenjen kompanijama koje zapošljavaju do 10 tisuća radnika, kupnji obveznica saveznih država, okruga i gradova.



Zahtjevi za pomoć nezaposlenima u SAD-u skočili za 6,6 milijuna

Najavljujući te mjere predsjednik Feda Jerome Powell kazao je da je središnja banka proširila fokus koji je dosad bio usmjeren isključivo na očuvanje likvidnosti i normalno funkcioniranje tržišta.

Središnja banka želi pomoći zemlji da dobije dovoljno ekonomskog i financijskog prostora za uspješnu borbu s teškom zdravstvenom krizom, poručio je Powell.

“Ovo je bilo potpuno neočekivano, pa su svi dionički sektori snažno porasli od samog početka trgovanja”, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Inverness Counsel.

Zahvaljujući tome, u drugi je plan pao podatak da je prošloga tjedna broj inicijalnih zahtjeva za pomoć nezaposlenima u SAD-u skočio za 6,6 milijuna, drugi tjedan zaredom.

Ukupno je u posljednja tri tjedna bez posla ostalo oko 15 milijuna Amerikanaca, što pokazuje koliki je udar koronakriza nanijela najvećem svjetskom gospodarstvu.

 “Svi očekuju doista loše gospodarske pokazatelje i poslovne rezultate kompanija. Stoga će svi biti fokusirani samo na to kada će doći do odskoka gospodarstva i koji će se dijelovi gospodarstva najbrže oporaviti”, kaže Ghriskey.

Cijene dionica porasle i na europskim burzama

Podršku tržištu pružaju i neke naznake da je širenje koronavirusa u nekim od najviše pogođenih dijelova SAD-a možda blizu vrhuncu.

Zahvaljujući tome, u cijelom proteklom tjednu Dow Jones skočio je 12,7 posto, dok je S&P 500 porastao 12,1, a Nasdaq indeks 10,6 posto.

Za S&P 500 to je najveći tjedni skok od 1974. godine.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,90 posto, na 5.842 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 2,24 posto, na 10.564 boda, a pariški CAC 1,44 posto, na 4.506 bodova.

Komentari