Ukupan promet industrije u travnju porastao 1,3 posto u odnosu na mjesec ranije

profimedia

U Hrvatskoj je ukupan promet industrije u travnju porastao za 1,3 posto u odnosu na ožujak. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), na godišnjoj razini je, u odnosu na travanj prošle godine zabilježio rast za 40,6 posto. 

Ukupni kalendarski prilagođen promet industrije na domaćem tržištu porastao je za 28,9 posto, a na ne domaćem tržištu za 58,1 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), najviše je na godišnjoj razini porasla ukupna prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju, za čak 124,5 posto.

Ukupna prodaja kapitalnih proizvoda u travnju ove godine je za 85,5 posto viša nego u istom mjesecu 2020., zatim energije za 79,3 posto, intermedijarnih proizvoda za 33,2 posto te netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 16,8 posto.


Rast prometa u četiri mjeseca ove godine

Promet industrije na godišnjoj razini raste od početka ove godine, izuzme li se veljača kada je pao za 7,7 posto. U siječnju je zabilježen najmanji porast, za 1,7 posto u odnosu na siječanj prošle godine, a u ožujku za 11,7 posto.

Promet industrije u četiri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine porastao je 10,5 posto.

Na mjesečnoj je razini promet industrije u travnju porastao za 1,3 posto, pri čemu je na domaćem tržištu pao za 0,1 posto, a na ne domaćem tržištu porastao za 10,9 posto.

U travnju je u usporedbi s ožujkom ukupna prodaja energije porasla za 87,7 posto, a kapitalnih proizvoda za 21,1 posto. Istodobno je na mjesečnoj razini ukupna prodaja intermedijarnih proizvoda smanjena za osam posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za tri posto te trajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,6 posto.

Komentari