Ugostitelji u panici: Otišlo je više od 11.000 konobara. Napustili su ugostiteljstvo i postali građevinci

Patrik Macek/PIXSELL

Više od 11.000 konobara u Hrvatskoj napustilo je posao zbog pandemije i lockdowna. Neki su otišli u građevinu, neki u inozemstvu, a neki su potražili treće poslove.

To će biti ogroman problem uoči ovogodišnje turističke sezone. Prema riječima Vedrana Jakominića, člana Odbora za ugostiteljstvo Udruge Glas poduzetnika i vlasnika King’s Caffea, u sektoru je prije pandemije radilo oko 40.000 ljudi.

“Taj broj je trenutačno na 50 posto. Bez posla je ostalo mnogo konobara, kuhara, pomoćnog osoblja. Točan broj imat ćemo na jesen. Postoji ogroman broj zombie tvrtki koje egzistiraju kako bi radnicima osigurale državne naknade.

Ako sezona i kraj godine budu vrlo produktivni, očekujem da će na nogama ostati otprilike 60 posto trenutačno aktivnih ugostiteljskih objekata. U suprotnom, neće ostati nitko”, upozorava Jakominić za Lider.



Slično kažu i u Nacionalnoj udruzi ugostitelja. Velika potražnja za konobarima nastala je jer je ogroman broj njih u pandemiji napustio ugostiteljstvo.

Prema podacima te udruge, trenutačno se uoči sezone traži oko 5000 konobara, a otišlo ih je više od 11.000, što predstavlja više od 20 posto ukupno zaposlenih u ugostiteljstvu.

Komentari